13/08/2021

Amors d'estiu

2 min

Una amiga ens explica que, al poble on són de vacances, el seu fill adolescent ha tornat a casa a les cinc de la matinada, després d'una festa. Ella es desperta, el veu al passadís, el noi l'abraça i li diu: "Mare, ja tinc nòvia". I se'n va a dormir. Aquesta ha estat la manera, improvisada, tendra i sense complicacions, ens diu la mare, com el seu fill de setze anys li ha fet saber que s'acaba d'estrenar.

Les vacances d'estiu són una bona època d'iniciació en les coses del sexe. L'anècdota ens porta a parlar de la nostra adolescència, i de com era el món d'aleshores. La majoria de nosaltres no estudiàvem en escoles mixtes, de manera que bona part de la gràcia de les vacances consistia en la fantàstica presència d'humans d'un altre sexe a la colla d'estiu. La iniciació sexual era lenta, reprimida i secreta, però tenia la seva gràcia. Als onze, als dotze anys, fèiem jocs de penyora en què els càstigs consistien a fer-se petons. Als tretze i als catorze organitzàvem balls romàntics, en un amagatall construït al bosc, amb la música d'un tocadiscos de piles. Al meu poble, dúiem un incaut a caçar gambutzins a la clariana d'un bosc, de nit, i mentre l'innocent bellugava una llanterna per atraure els animals imaginaris al sac, la resta ens dispersàvem en rotllana i procuràvem coincidir amb el nostre amor al mateix amagatall per besar-nos i grapejar-nos en la foscor. Hi havia una diferència important entre la iniciació dels qui passaven l'estiu al mar i els qui ho fèiem a la muntanya. Els amics que pujaven a la muntanya després de passar uns dies al mar venien amb les novetats d'un món on hi havia estrangers i ens explicaven meravelles dels francesos i les franceses. Però en la nostra iniciació la distància entre el desig i el seu grau d'acompliment era insalvable i ens castigava l'autoestima. I així fins als disset.

Ara són molt més precoços i molt menys reprimits, i la seva iniciació, sense por i sense culpa, és molt més sana. A més, hi ha més comunicació amb els pares. Però em sembla que fer-li saber a la mare que ja t'has estrenat encara no és el més freqüent. En general, els pares que senten curiositat per saber què fan i deixen de fer els seus fills en aquesta etapa de la vida s'han de conformar amb indicis i deduccions, amb mitges respostes, amb silencis, i amb alguna conversa breu. Sigui com sigui, deixem-los tranquils i contemplem discretament el que passa. És una època apassionant.

stats