13/08/2016

Carta al St. John’s (i II)

2 min

Mr. Nelson, fa uns mesos vaig conèixer un filòsof nord-americà que havia estudiat al St. John’s i immediatament em vaig interessar per la seva opinió sobre la seva formació. Em va assegurar que els Johnnies es caracteritzen per compartir els següents trets: practiquen la lectura lenta, han llegit i llegeixen molt, saben discutir i fer preguntes, entenen la importància de trobar les preguntes adequades per enfrontar-se als seus propis límits intel·lectuals, estimen el saber, defensen les seves posicions amb arguments coherents i vehemència, han après a retenir i remugar els arguments dels altres i a controlar la impaciència de l’opinió. Creuen que per entendre el temps present convé fer un pas enrere i posar-se a dialogar amb les grans ments del passat, per aconseguir amb el seu diàleg la perspectiva adequada sobre l’actualitat. No s’avergonyeixen de dir que no coneixen la veritat, però no es consideren escèptics, perquè confien en la seva existència i no es cansen de buscar-la. Es defineixen com a conservadors perquè creuen que el temps posseeix una propietat discriminatòria que ens ajuda a separar el gra de la palla en el si del corrent de la història.

Per acabar, vull confessar-li que m’emociona recordar el que va passar al principi de la Segona Guerra Mundial, quan l’armada del seu país va decidir ocupar el campus del St. John’s per ampliar les instal·lacions de l’Acadèmia Naval. El rector va decidir enviar un dels professors a entrevistar-se amb el secretari de l’armada, que el va rebre de manera intimidatòria: “Té exactament un minut per dir-me per què no hauria de fer servir els seus edificis per ajudar l’armada en temps de guerra”. El professor, tranquil·lament, va treure la seva pipa i la va començar a omplir de tabac. La va encendre i va comprovar que tirava bé. Després de 55 segons va fer mitja volta i es va dirigir cap a la porta de sortida. Amb el pom a la mà, li va etzibar: “Perquè sense el que fa el St. John’s, aquest país no estaria lluitant contra els nazis”. El professor era Jacob Klein, un filòsof jueu especialista en Plató que havia hagut de fugir d’Alemanya. L’armada va decidir ocupar altres instal·lacions. El 1949 Jacob Klein va ser nomenat rector del St. John’s.

Mr. Nelson, espero de tot cor no haver-lo importunat amb aquesta carta intempestiva que, com veu, és només una carta d’amor.

Amb tota cordialitat.

stats