12/11/2021

Les 5 C per educar

2 min

M'he adonat que en educació hi ha moltes coses bones que comencen per C, i vull compartir-ne cinc amb vosaltres:

Coneixement. No ens hem de cansar de conèixer els nostres fills i filles, en totes les etapes de la seva vida. Meravellant-nos de la mateixa manera quan són nadons preciosos i quan són adolescents pollosos. Perquè així, quan passin coses (alegries i penes) les podrem reconèixer, i podrem aplicar les altres C!

Comunicació. És essencial que parlem i, sobretot, que escoltem. Durant els àpats, en els trajectes cap a l'escola, abans d'anar a dormir… Parlar de grans temes i també –i sobretot– de les petites coses de cada dia. De les pastetes que han fet al pati i de com és de desagradable –o fantàstic– aquell professor. De tot, perquè llavors, quan hi hagi motius de felicitat o grans angoixes, serà del tot normal i natural compartir-ho amb la família.

Confiança. La que neix del Coneixement i la Comunicació. Els nostres fills confiaran en nosaltres si s'han sentit coneguts, reconeguts i escoltats, si han tingut l'experiència d'haver aportat opinions i experiències que no han estat menystingudes. Fem-nos mereixedors de la seva confiança tractant amb discreció les seves confidències. Confiem en els nostres fills, en els seus talents i capacitats. Sí, potser no seran les qualitats que volíem o les que esperàvem, però seran les seves, i, escolta, si volíem clons… haver-nos clonat!

Compromís. Els nostres fills han de tenir la certesa que hi som, que hi som a totes i que hi som per sempre. I això passa per una altra C, la de la nostra Coherència. No importa de quin tema es tracti; abans d'emetre judicis contundents i inapel·lables, examinem el nostre comportament sobre aquell mateix tema, i actuem en conseqüència.

Celebració. De vegades estem tan amoïnats amb… tot, que ens costa recordar la joia de tenir família, de ser família! Celebrem-ho amb paraules i gestos, amb alegria sincera i senzilla perquè som família, i tots i cadascun de nosaltres som valuosos i dignes de ser estimats!

No sempre tinc coses a dir, però això sí que us ho diré: les 5 C són potents, útils i versàtils (perquè s'apliquen a la família, a la parella, a l'escola i en molts altres àmbits), però no són res sense una sisena C que els dona tot el sentit: la C del Carinyo, que és l'amor més càlid pels nostres fills!

stats