Cristina Serret

Les tisores

Les tisores formen part de la família de les eines de tall. N’hi ha de moltes classes, però totes tenen en comú que estan compostes per dues fulles tallants entrecreuades. ¿T’has parat a comptar quantes en tens, a casa teva? En pots buscar a la cuina, a l’estoig, a la capsa de cosir, amb les eines de jardineria o al lavabo

Les tisores / MARTA CAYUELA Zoom

Anatomia de les tisores

Les tisores són una eina manual formada per dues fulles metàl·liques, cadascuna de les quals s’anomena tisora. Aquestes fulles es creuen formant una X. En un dels extrems hi ha el mànec, que té dos orificis.

A cada ofici, la seva tisora

Què tenen en comú un peixater, un cirurgià, un sastre o un electricista? Que tots necessiten les tisores per treballar. Això sí, cadascú en fa servir un tipus diferent adaptat al seu ofici.

Did you know?

The earliest scissors appeared about 3,000 years ago and were made of bronze

En podem dir ‘estisores’?

Sí. La paraula estisores és tan correcta com tisores, però no la fem servir tant. Tant l’una com l’altra serveixen per al singular i el plural.

Tisoretes amb potes

Has vist mai una tisoreta corrent? No és cap bestiesa, perquè a més de ser una eina les tisoretes són també un insecte!

Knock on wood

It is considered to be unlucky if scissors fall apart while you’re using them. According to another superstition, you should never leave a pair of scissors open on a table

L’eina que ens fa fer ganyotes

Són moltes les persones que, quan retallen, treuen la llengua o fan ganyotes. Aquest és un gest involuntari que fem quan estem molt concentrats.

Maldestre? No, esquerrà

Retallar amb les tisores és una habilitat que s’aprèn. Per als esquerrans pot resultar una mica més complicat amb les tisores habituals, per això ja fa un temps que venen tisores especials per a ells.