Cristina Serret

La superlluna de novembre

Aquest dilluns hi ha lluna plena. Però no serà una lluna normal, sinó una superlluna, perquè la veurem més gran i més brillant. Això no passa gaire sovint, així que no t’oblidis de mirar per la finestra abans d’anar a dormir

La superlluna  de novembre / MARTA CAYUELA Zoom

Una súper superlluna

La lluna plena del 14 de novembre serà la més grossa des de l’any 1948. I no tornarà a ser tan grossa fins a l’any 2034.

Com més a prop, més gran

El dilluns veurem la lluna plena més gran del que és normal perquè estarà al perigeu, és a dir, al seu punt més pròxim a la Terra. L’òrbita amb la qual la Lluna gira al voltant de la Terra no és del tot i circular, i per això la distància amb la Terra no és sempre la mateixa.

A smallest moon

The opposite phenomenon is called a 'micromoon'

Més gran i més brillant

La superlluna de novembre serà un 14% més gran i un 30% més brillant que quan està al punt més allunyat del nostre planeta.

Trio de superllunes

El 2016 acabarà amb tres llunes plenes més grans del que és habitual. A l’octubre ja n’hi va haver una, i al desembre n’hi haurà una altra.

Bigger by the horizon

A full moon near the horizon looks bigger and brighter than when the same full moon is higher up in the sky

Efectes de la superlluna

Que la lluna plena estigui més a prop de la Terra només fa que augmentin una mica les marees. Per a la resta, tot és igual. Només que el cel nocturn és una mica més bonic.