Cristina Serret

Els ‘déjà vu’

T’ha passat mai que has pensat que allò que estàs fent ja ho havies viscut abans? Aquesta sensació una mica estranya es diu ‘déjà vu’, que vol dir 'ja vist' en francès. Si mai en tens cap, no t’has d’espantar: ens passa a tots, i més d’una vegada.

Els ‘déjà vu’  / MARTA CAYUELA Zoom

Què és un ‘déjà vu’?

'Déjà vu' és una expressió en llengua francesa que traduïda vol dir 'ja vist'. Quan tenim un 'déjà vu' sentim que el que ens passa ja ho havíem viscut abans. Però en realitat és un engany del cervell.

Quant duren?

Els 'déjà vu' duren molt poc, de 10 a 30 segons. I, a més de fugaços, són imprevisibles: no saps mai quan en tindràs un.

A mystery to solve

Researchers still have a lot to learn about déjà vu

Per què es produeix?

Un 'déjà vu' és una petita alteració de la memòria. Els 'déjà vu' passen quan el cervell identifica un record com a antic, quan en realitat és nou de trinca.

Com són?

Entrar a un lloc nou i sentir que ja hi havíem estat abans, o parlar amb algú i saber què ens contestarà abans de sentir-ho, són exemples de 'déjà vu'.

Did you know?

Young people are most susceptible to déjà vu

Hi ha altres fenòmens similars?

Sí, i també els diem en francès. El 'jamais vu' (mai vist) és el contrari d’un 'déjà vu'. És a dir, no recordar una situació que s’ha viscut abans. I el 'presque vu' és aquella sensació d’estar a punt de recordar alguna cosa i no aconseguir-ho. En català en diríem “tenir-ho a la punta de la llengua”.