Cristina Serret

Les mòmies

Una mòmia és un cos embalsamat i recobert d’embenatges. La momificació era un ritual funerari a l’antic Egipte, i ho feien tan bé que milers d’anys després hem trobat mòmies en molt bon estat. Avui us n’expliquem alguns secrets

Les mòmies  / MARTA CAYUELA Zoom

Per què els egipcis momificaven els morts?

Ells creien que, un cop mortes, les persones viuen una segona vida. I per fer-ho necessiten el cos. Així que l’embalsamaven per conservar-lo en bon estat.

En què consistia el procés de momificació?

Primer s’extreien els òrgans del mort. Després, el cos es cobria amb una barreja de sals, que servien per assecar l’organisme. D’aquesta manera, no es deteriorava. Per això hem trobat mòmies de més de 3.000 anys molt ben conservades. Al final, el cos s’embolcallava amb un embenatge.

Animal mummies

The ancient Egyptians mummified their cats, dogs, crocodiles and birds

Tothom era momificat?

No, perquè era un procés molt costós. Només les persones riques i poderoses s’ho podien permetre. I el faraó i la seva família, esclar.

Què se’n feia, de les mòmies?

Es dipositaven a l’interior d’un sarcòfag, que podia ser de fusta, de pedra, d’or o de plata. Després es traslladaven a la tomba. De tombes n’hi havia de molts tipus. Les més famoses són les piràmides.

A very long process

It took about 70 days to embalm a body

Els antics egipcis eren supersticiosos?

Sí. Col·locaven amulets entre els embenatges per protegir el cos i l’ànima del difunt. Per exemple, un escarabat alat, que simbolitzava la resurrecció.