Activitats amb nens 05/11/2016

Aparador cultural de la petita infància

El Festival El Més Petit de Tots arrenca amb els millors espectacles nacionals i internacionals adreçats a canalla de 0 a 5 anys

Xavier Tedó
4 min
Aparador cultural de la petita infància

El Festival El Més Petit de Tots va néixer fa dotze anys a Sabadell de la mà de LaSala Miguel Hernández. Aquest any ja arriba a onze ciutats i catorze teatres del territori català, que programaran espectacles fins al 20 de novembre. Aquest esdeveniment, que mostra els millors espectacles contemporanis internacionals i nacionals destinats a nens de 0 a 5 anys, creix any rere any.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i l’Atrium de Viladecans han sigut els dos últims equipaments culturals que s’hi han sumat. Un creixement que és sostingut perquè així ho volen els seus promotors: “Anem ampliant l’oferta, però creixem de manera controlada. Els teatres han d’entendre que no és obrir les portes i ja està, són espectacles amb un ritual, una durada i una concepció de l’espai diferents, on els infants necessiten un acompanyament”, explica Eulàlia Ribera, directora d’un festival que és un referent per a crítica i públic per la qualitat de les seves creacions artístiques: “La gent ja l’espera, és una data assenyalada i esperem omplir com l’any passat. Hi ha poca oferta per a aquestes edats i tenim un públic molt fidel, a banda de les noves famílies que vénen per primer cop”, assenyala Ribera, que afegeix: “Ara bastants teatres fan propostes adreçades a aquestes edats i això vol dir que hem deixat un pòsit, perquè quan vam començar no hi havia res”.

El Festival arrenca dissabte 5 de novembre amb la festa d’inauguració amb doble sessió al Teatre Principal de Sabadell, amb espectacles que ocuparan tots els espais del recinte. Un dels plats forts d’aquest any, l’espectacle Suspès, de la companyia Playmids, es podrà veure avui en primícia. Una instal·lació lumínica a la platea i als pisos de la sala sabadellenca, que són una aposta del Festival per incorporar les noves tecnologies a escena en espectacles per a la mainada. Sota la batuta d’una companyia catalana pionera internacionalment en aquest camp, els infants pujaran a l’escenari per observar les bombolles suspeses en l’aire i una nova perspectiva del teatre.

‘MASTER CLASS’ I TALLERS

Una de les grans novetats d’aquesta edició són les master class que oferiran alguns dels artistes amb més renom que treballen amb infantsmaster class. El primer dels ponents serà el músic i pedagog portuguès Paulo Lameiro, pioner en la producció de concerts per a nadons i que torna al festival després de ser-hi el 2014. L’altra serà la directora de teatre i actriu francesa Daniela Labbé, que presentarà el projecte ( En)quête de notre enfance, un espectacle que s’estrenarà l’any vinent per la seva complexitat tècnica. “L’objectiu que busquem amb aquestes master class, que es faran al Mercat de les Flors, és que artistes de reconeguda trajectòria amb la infància expliquin el procés de creació dels espectacles i la seva experiència”, anota Ribera.

Una altra novetat són els tallers amb artistes que s’oferiran fora dels equipaments que formen part de la programació. Precisament Lameiro serà un dels artistes que portarà a les biblioteques del Nord de Sabadell i Mira-Sol de Sant Cugat del Vallès un taller d’estimulació sensorial en què les famílies descobriran jocs per fer amb els seus fills, a partir de gestos i sons. L’altre taller anirà a càrrec de la coreògrafa, ballarina i professora italiana establerta als Països Baixos Gaia Gonnelli, present al festival amb l’espectacle Ondersteboven, que farà ballar la canalla amb diferents tipus de música i sons a la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell. “Impulsem tallers en diferents espais per arribar a tots els públics”, aclareix la directora del festival.

L’última iniciativa que es posarà en marxa aquest any és la primera trobada professional internacional oberta als artistes, productors i programadors que assisteixin al festival i té per objectiu generar un espai de relació, intercanvi i networking entre professionals del sector. “Una quinzena de programadors internacionals volien venir al festival i el dia 12 tindran l’oportunitat de conèixer propostes d’artistes catalans que no actuaran en aquesta edició”. També hi haurà espai per al debat amb la conferència Arts escèniques per als més petits. Per què i amb quina finalitat?, que se celebrarà el mateix dia i també al CCCB, on el director artístic Jorge Picó i la pedagoga Silvia Valdespino, amb l’escriptora Anna Manso com a moderadora, abordaran què els mou a dissenyar espectacles infantils.

UNA CITA DE LUXE

La coproducció del festival i del Mercat de les Flors que s’estrena aquest any és Malebable, un viatge en una bombolla per mitjà dels sentits ideat per la ballarina i coreògrafa Helena Lizari. La també professora de psicomotricitat explica que es tracta d’“un escenari dins d’un escenari on no hi ha graderia i els infants entren en una bombolla gegant perquè es converteixin en part de l’escena”. L’estimulació del tacte és la base d’aquesta innovadora proposta: “Els infants coneixen el món tocant, experimentant i no amb explicacions orals, i aquest espectacle es fonamenta en el fet que el nen aprengui amb els sentits a partir d’elements quotidians”.

Un altre dels espectacles que han despertat més expectació és White, de la companyia escocesa Catherine Wheels. Un espectacle multipremiat i que la direcció del festival feia temps que perseguia. Es podrà veure a Barcelona, Lleida, Sabadell i Tordera. Un espectacle alegre, juganer i molt visual que resulta idoni per als més petits.

stats