Cristina Serret

Els euros

Saps que avui comencen les rebaixes? Les botigues ofereixen grans descomptes, però no ens hem de deixar enlluernar perquè si ens despistem els euros ens volaran del moneder. Avui t’expliquem algunes curiositats sobre les monedes i els bitllets

Els euros / MARTA CAYUELA Zoom

Des de quan existeixen?

Les monedes i els bitllets d’euro es van començar a fer servir l’any 2002. Abans cada país tenia la seva moneda. A l’estat espanyol hi havia les pessetes, a França els francs, a Itàlia les lires…

Quins països els fan servir?

Quan l’euro es va posar en funcionament es volia que servís per a tots els països de la Unió Europea (UE). Però n’hi ha, com Dinamarca o el Regne Unit, que tot i ser part de la UE han volgut mantenir les seves monedes. I també n’hi ha que, tot i no formar-ne part, van adoptar l’euro com a moneda oficial. Per exemple, Andorra.

Did you know?

The euro is used in 19 countries and more than 300 million people have it as their currency

Com són?

Els bitllets són iguals a tots els països. Però les monedes tenen una cara especial per a cada país. El dors, en canvi, és igual a tot arreu.

Què hi ha dibuixat?

A l’anvers dels bitllets hi ha finestres i portes, que simbolitzen que els països estan oberts al món. Al revers un pont ens vol dir que Europa no és un continent aïllat, sinó que es vol comunicar amb la resta.

Banknotes

There are seven types of banknotes. The smallest has a value of €5 and the higher €500

Què vol dir el símbol €?

El símbol de l’euro es va inspirar en la lletra grega èpsilon, i també representa la primera lletra de la paraula Europa.