A. F.

Un centenar d'infants amb autisme gaudeixen de l'òpera

Un centenar de nens amb autisme assisteixen a una òpera infantil al Gran Teatre del Liceu

Un centenar d'infants amb autisme gaudeixen de l'òpera Zoom

La Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (HTSI) va organitzar el passat 12 de novembre un Open Day al Gran Teatre del Liceu de Barcelona en el qual 120 famílies d'infants amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) van assistir a un assaig de la funció escolar i familiar de l'òpera 'El Superbarbero de Sevilla'. Es tracta d'una experiència pionera realitzada per primera vegada en col·laboració amb el Liceu per a aquest col·lectiu. Aquesta obra es va estrenar per a les escoles el 14 de novembre i per a les famílies ho farà a final de mes.

L'Open Day s'emmarca en el projecte de més envergadura 'Ales per a l'Autisme' de la càtedra de turisme responsable i hospitalitat de l'HTSI, amb el suport de la Fundació Paideia, l'Associació Aprenem i l'institut IDAPP. Una vintena de voluntaris de la facultat van donar el seu suport a les famílies.

En paraules de la vicedegana de relacions corporatives i internacionals de l'HTSI, Daniela Freund: "L'Open Day al Liceu és la segona de moltes més accions que farem en diversos sectors de l'oci, hostaleria, parcs temàtics, etc., per contribuir a un turisme per a tots". El passat 2 d'abril, l'HTSI ja va organitzar, juntament amb AENA i Vueling, un primer Open Day a l'aeroport de Barcelona, en el qual van participar 25 famílies.

El recinte del teatre es va adequar als nens amb TEA, ja que la platea va estar al 50% de la capacitat, per facilitar la mobilitat dels nens, els llums es van mantenir al 50% de la potència per evitar la foscor i el teatre va disposar de dues sales de relax, per si algun nen es trobava estressat per la situació i necessitava un lloc tranquil per descansar.

El col·lectiu TEA demana nous serveis adaptats per gaudir del dret a l'oci

El projecte 'Ales per a l'Autisme', integrat en la càtedra de turisme responsable i hospitalitat de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi pretén reduir les barreres d'accés al turisme i l'oci, i millorar l'experiència global de les famílies amb nens amb TEA a través de l'anticipació de la situació. El seu objectiu principal és la formació i sensibilització en diferents àrees del sector turístic i de l'oci (aeroports, hotels, parcs temàtics, teatres, museus, etc.), i compta amb el suport de treballs de recerca acadèmica liderats per l'HTSI (Universitat Ramon Llull).

La responsable del projecte social del Liceu, Irene Calvís, diu: "Aquesta iniciativa ens omple d'orgull perquè dóna l'oportunitat a les famílies amb fills amb autisme de gaudir d'una funció del Petit Liceu sense sentir-se observats i divertir-se amb l'obra. És un fet excepcional ja que els assajos del Petit Liceu mai són oberts al públic, però ho hem fet excepcionalment per acollir aquestes famílies". En la seva opinió "el dret a la cultura és un dret de tots i per a tots". "Com a equipament cultural, tenim l'obligació de tenir en compte a tots els col·lectius", conclou.

Es tracta d'una iniciativa impulsada per la càtedra de turisme responsable i hospitalitat de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (HTSI), que s'emmarca en el projecte 'Ales per a l'Autisme'

Compartint aquesta visió, la psicòloga de l'institut IDAPP Noemí Balmaña va destacar "les cares d'aquests nens i joves que han pogut gaudir de l'esdeveniment amb tranquil·litat i expressar la seva alegria i emoció. Els agradaria que fos una oportunitat més freqüent".

En un sentit similar es va expressar Mónica Cerdán, codirectora de la càtedra de turisme responsable i hospitalitat de l'HTSI: "He tingut la impressió que les famílies han percebut una oportunitat d'accessibilitat a l'oci en un espai més amable, on es cobrien les necessitats que tenen els nens quant a llum, so, flexibilitat i acceptació en l'entorn".

Finalment, la directora artística del Gran Teatre del Liceu, Christina Scheppelmann va comentar: "Aquestes activitats són molt importants i haurien de ser una part habitual del Liceu. He vist molt entusiasmats els assistents, ja que aquesta sortida és molt especial per a les famílies i els nens".

L'Open Day s'emmarca en el projecte de més envergadura 'Ales per a l'Autisme' de la càtedra de turisme responsable i hospitalitat de l'HTSIamb el patrocini de la Càtedra Unesco URL i Banc Santander i la col.laboració de la Fundació Paideia, l'Associació Aprenem i l'institut IDAPP.