Cristina Serret

Feliç Any Nou (xinès)!

Aquest cap de setmana comença l’Any del Gall a la Xina. Segons la tradició xinesa, el gall és un animal enèrgic i tossut, a qui li agrada l’ordre. Per això el 2017 serà un mal any per a les persones impulsives i, en canvi, serà positiu per a tothom que sigui organitzat i planificador

Feliç Any Nou (xinès)! / MARTA CAYUELA Zoom

Dues setmanes de celebracions

La celebració de l’Any Nou xinès o Festival de la Primavera comença just avui, dissabte 28 de gener, i acabarà l’11 de febrer, amb la festa dels fanals.

El zodíac xinès

El calendari xinès s’associa a l’horòscop, que té 12 signes d’animals: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc. Cada animal representa un any. Aquest 2017 serà l’any del gall. El 2016 va ser l’any del mico, i l’any que ve serà el del gos.

Fireworks

Chinese New Year is celebrated with fireworks. It is believed that their light and sound drive away evil spirits

Com se celebra l’Any Nou xinès?

La vigília de Cap d’Any les famílies xineses es retroben per menjar plegats. Això provoca una allau de desplaçaments per tot el país, fins al punt que és un dels dies de l’any en què hi ha més moviment de persones.

Tot ben vermell

Els xinesos decoren els carrers i les cases amb objectes vermells, perquè tenen la creença que aquest color els portarà bona sort. També és tradicional regalar sobres de color vermell amb diners a dins.

Are you a rooster?

Roosters werw born in 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2055, and 2017. Roosters are hardworking, brave and talented

La llegenda de l’Any Nou xinès

Conten que, fa molt i molt de temps, hi havia un monstre anomenat Nian (any), que durant l’Any Nou anava als pobles i es cruspia els ramats i els nens. Al final van aconseguir foragitar-lo amb objectes vermells i sorolls estrepitosos, com els dels petards.

Vols celebrar l’Any Nou xinès?

Cada any les entitats xineses que viuen a Catalunya organitzen un seguit d’actes per celebrar el canvi d’any. A Barcelona, per exemple, la gran festa de l’Any Nou Xinès es farà el 4 de febrer al Parc de l’Estació del Nord.