A.F.

RETEENA, el Festival Audiovisual Jove de Barcelona

La primera edició se celebra aquesta setmana als Cinemes Texas i a l’espai Fabra i Coats 

RETEENA, el Festival Audiovisual Jove de Barcelona Zoom

Demà es tancarà la primera edició del Festival Audiovisual Jove de Barcelona, RETEENA, que durant tota la setmana ha acollit als Cinemes Texas 5 pel·lícules amb debat posterior al voltant del concepte 'jove' i que han sigut triades per diferents entitats com el DocsBarcelona, la Federació Catalana de Cineclubs, Goethe InstitutCasa Amèrica Catalunya i Cine Àsia, amb l’ajuda d’un comitè format per adolescents. 

La proposta es complementa amb una jornada de xerrades i tallers pràctics i gratuïts a l’espai Fabra i Coats, que se celebrarà aquest dissabte. Els adolescents que s'hi hagin inscrit podran aprendre a rodar curtmetratges, crear efectes de so 'foley', fer peces d'animació 'stop motion' i participar en una taula rodona sobre 'instagramers', 'youtubers' i continguts online, entre altres coses. Tot això gràcies a la implicació de professionals de la pedagogia audiovisual, com Petit Atelier, El Bombeto, Wärks, Plató de Cinema, Film Club, El Parlante, Digital Films i Nadir

La proposta, adreçada als adolescents d’entre 13 i 19 anys, pretén convertir-se en un espai de descoberta, reflexió i experimentació de l’audiovisual per a aquesta franja d’edat. 

Les pel·lícules programades per a aquesta primera edició han sigut la guanyadora del Gaudí a la millor pel·lícula, 'La propera pell', d’ Isaki Lacuesta i Isa Campo; 'L’himne del cor', un 'anime' de Tatsuyuki Nagai; l’alemanya 'El parc dels vidres trencats', de Bettina Blümner; el documental 'Joana Biarnés, una entre tots', d’Òscar Moreno i Jordi Rovira, i 'El soñador', d’Adrián Saba. Totes les pel·lícules han comptat amb un debat posterior moderat per l’equip RETEENA i amb convidats especials. 

El grup de joves de Reteena Zoom

El grup de joves de Reteena / Reteena

Iniciativa de joves per a joves

L’equip RETEENA està format per un grup de nois i noies de 15 a 19 anys que es van implicar de manera voluntària responent a una convocatòria oberta durant l'estiu. Aquest equip s’ha encarregat d’escollir les pel·lícules programades i els tallers que s'han fet durant aquesta setmana. A part, amb l’ajuda de professionals del sector, s’han implicat en diversos aspectes del festival com la imatge gràfica, la comunicació i la gestió de les xarxes socials. Segons les organitzadores del festival, Claudia Mera i Maria Castellví, la implicació dels joves és la clau del projecte. 

La implicació dels joves és la clau del projecte

Actualment els adolescents produeixen, consumeixen i distribueixen més audiovisual que mai (a través de dispositius mòbils, plataformes online i les xarxes socials). Tanmateix, hi ha una manca de coneixement, reflexió i anàlisi del que veuen. És per això que RETEENA s'ha proposat diversos objectius com incentivar una mirada crítica dels joves cap al contingut audiovisual, i despertar un interès cap a un cert tipus de pel·lícules i el procés creatiu que hi ha darrere.