Cristina Serret

Burros, rucs i ases

Què en saps, d’aquest animal de grans orelles, cos pelut i aspecte bonhomiós? A Catalunya va ser molt important per a la pagesia abans de l’arribada dels vehicles motoritzats. Tant, que fins i tot en tenim una raça pròpia: el burro català

Burros, rucs i ases / MARTA CAYUELA Zoom

Qui és què?

Burros, rucs i ases són el mateix animal. Els tres noms es fan servir per referir-se al mamífer d’aparença semblant a la dels cavalls, però de mida més petita. De les femelles dels rucs en diem someres. Les mules, en canvi, són fruit de l'encreuament entre un ase i una euga, o un cavall i una somera.

El millor ruc del món

¿Sabies que a Catalunya tenim una raça de rucs pròpia? S’anomena guarà i està considerada la millor del món per la seva força, intel·ligència, resistència i elegància. Tot i la seva fama, el ruc català va estar a punt d’extingir-se. Per sort, un ramader català va recuperar la raça a la seva finca d’Olvan, al Berguedà, i ara en tenim la supervivència assegurada.

Did you know

Domesticated donkeys are found all over the world

El gos borda, el xai bela i el ruc…

…brama! L’ase, el burro o el ruc fan un so característic, que s’anomena bram, i sona més o menys com un
ihà-ihà o ihò-ihò.

My cousin the zebra

Donkeys are members of the Equidae family, which also includes horses and zebras

Els catalans som una mica rucs

El burro és un animal pacífic i amb una força de voluntat a prova de bombes. Potser per això els catalans el tenim com un dels nostres símbols nacionals.

Menys rucs del que ens pensem

Malgrat que té fama de ser poc intel·ligent, en realitat el ruc és un animal bastant llest. També és famós per la seva memòria, curiositat i docilitat. És cert que també és molt tossut, però… ¿qui diu que la tossuderia és un defecte? Així que, ja ho saps, si mai t’acusen de ser una mica ruc, no t’has d’enfadar. Qui t’ho hagi dit és que no sap res d’aquest animal tan noble.