A.F.

L'àlbum il·lustrat pren el protagonisme

La Setmana de l'Àlbum se celebrarà del 6 al 15 de novembre amb activitats presencials i virtuals

Una imatge d'arxiu d'una activitat de la Setmana de l'Àlbum / ÀLBUM Zoom
El 6 de novembre s'obrirà la quarta edició de la Setmana de l'Àlbum que, aquest any, a causa de les circumstàncies sanitàries, celebrarà una part de l'activitat de manera virtual.
El tema i el títol d'aquesta quarta edició és "La veu de l'àlbum", i és que els llibres narrats amb poques paraules juguen poderosament, des dels seus orígens populars, amb l'oralitat i la lectura en veu alta a través dels sons, el ritme i la repetició. Aquests llibres representen una manera d'apropiar-se de la veu, el llenguatge i la capacitat de pensar a través del joc. Però els àlbums també es componen d'imatges, tal com ho feien els pregons pasquals o les auques antigues: la paraula declamada i cantada es relacionava amb la imatge que l'acompanyava, que ha anat evolucionant fins al que avui coneixem com a àlbums il·lustrats. Imatges que posseeixen una veu pròpia...
La il·lustradora del cartell d'aquest any és la sevillana Neus Caamaño Zoom

La il·lustradora del cartell d'aquest any és la sevillana Neus Caamaño / Setmana Àlbum

El festival presenta dos esdeveniments clau: la programació de la Setmana, pensada tant per a petits com per a adults, i les jornades de formació per a professionals L'Àlbum a l'Aula.

La programació

A causa de la situació sociosanitària actual, la Setmana de l'Àlbum ofereix una programació pràcticament digital però també activitats infantils i esdeveniments presencials que es duran a terme a Barcelona:
  • Exposicions
    • La veu de l'Àlbum: una exposició en format presencial (Centre Cívic Pati Llimona) i virtual (canal de YouTube de l'associació). Es tracta d'un recorregut pel centre cívic durant el qual el públic podrà veure i escoltar una vintena d'il·lustradors explicant el seu propi treball.
    • L'Àlbum gegant: una exposició presencial (Biblioteca Vapor Vell). La mostra està basada en una activitat que s'hi va dur a terme l'any passat juntament amb les escoles Cavall Bernat i Pràctiques de Sants, en què sis il·lustradors van crear dos àlbums gegants amb les històries que havien escrit els alumnes a classe.
  • Activitats per a adults. Presentacions de novetats, xerrades amb experts i mediadors, trobades amb autors i il·lustradors sobre tipografia, traducció, promoció lectora a casa, àlbums polítics, àlbums per a adolescents... Una programació rica i variada de temes relacionats amb el llibre àlbum, el llenguatge, la il·lustració i la literatura infantil i juvenil. Aquestes activitats s'impartiran des de l'aplicació Zoom, amb la presència de llibreries convidades de tot l'Estat.
  • Activitats infantils. Durant aquests dies es realitzaran activitats per a nens en unes quantes biblioteques de la capital catalana, mantenint sempre les mesures sanitàries establertes. A més, les famílies podran descarregar activitats relacionades amb àlbums a la seva pàgina web i podran accedir als contacontes disponibles ja al canal de YouTube de l'associació. Podeu consultar tota la programació a la seva pàgina web.