Infància 23/02/2021

Voluntaris per acompanyar en la lectura

L'objectiu és millorar l'èxit educatiu a través de la comprensió lectora

2 min
Un dels voluntaris acompanyant una nena en aquestes estones de lectura compartida

El Programa de Voluntariat de CaixaBank a Catalunya impulsa el projecte d'Acompanyament en la lectura entre 51 nens i nenes d'entre 9 i 12 anys en risc d'exclusió social, que pertanyen a diverses entitats socials i escoles. Al voltant de 50 voluntaris de CaixaBank comparteixen setmanalment sessions online de comprensió lectora amb els petits, adaptant-se a seu progrés i interessos.

Actualment, les sessions de lectura es fan en línia

A partir de la declaració de l'estat d'alarma per la pandèmia del covid-19, els voluntaris de Catalunya juntament amb els responsables de el programa a les entitats i centres educatius van adaptar l'acompanyament presencial a l'entorn en línia, segons les possibilitats de cada infant, de la seva família i dels recursos disponibles. A través de jocs lingüístics, llibres en format PDF i molta imaginació, van ser capaços de continuar practicant la lectura amb els menors. Aquest contacte setmanal ha estat, a més, una ajuda emocional per a tots ells. Després de la bona acollida de les sessions, es van reprendre al mes de gener amb l'inici del nou semestre.

La metodologia utilitzada, inspirada en la de la Fundació Jaume Bofill per al seu programa LECXIT, té com a objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través de la millora de la seva comprensió lectora. La clau és estimular l'interès en la lectura segons les seves preferències i els seus interessos. Els voluntaris es converteixen en referents per als menors i generen diverses dinàmiques per captar la seva atenció.

Actualment, a Catalunya aquesta iniciativa s'està desenvolupant amb nens i nenes de la Biblioteca Octavi Viader de Sant Feliu de Guíxols (Girona), l'Escola del Parc, l'Escola Joan Maragall, l'Escola Charles Darwin, l'Escola Galileu Galilei, l'Escola Josep Tarradellas i l'Escola Jaume Balmes, del Baix Llobregat (Barcelona), i de l'Institut Escola Mediterràni, La Ballaruga i l'Escola Pública Baltasar Segú, de Tarragona.

stats