Què hi ha per menjar?
Infància 20/01/2023

Quanta llet poden prendre els nadons segons la seva edat?

Si bé és un aliment imprescindible per a les criatures per la seva aportació en calci, proteïnes i vitamines, cal anar amb compte amb les quantitats diàries

3 min
llet

És pràcticament indissociable la imatge d'un nadó i la llet, i si bé és un aliment imprescindible per a les criatures per la seva aportació en calci, proteïnes i vitamines, cal anar amb compte amb les quantitats diàries que se subministren.

La llet, especialment la materna, és "molt més que un aliment", segons defensen des de l'Acadèmia Espanyola de Pediatria (AEPED). A més, dona les calories diàries que li calen a un nadó d'entre un i tres anys, millora el desenvolupament intel·lectual i emocional i prevé malalties a llarg termini. D'altra banda, segons aconsellen els pediatres, un cop s'abandona l'alletament matern i passats els primers sis mesos i fins als dos anys, la millor llet és la sencera amb tot el seu greix (i no llets de creixement o variants comercials) per donar-los energia i afavorir que absorbeixin millor les vitamines. A partir dels dos anys, poden prendre llet de vaca amb menys greix (semidesnatada).

1.
Els primers sis mesos
L'OMS recomana la lactància materna exclusiva durant els sis primers mesos

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) recomanen l'alimentació exclusiva amb llet materna, o bé de fórmula (llets d'inici) els primers sis mesos de vida del nadó, i continuar amb l'alletament juntament amb l'alimentació complementària fins als dos anys o més, mentre mare i criatura ho vulguin. En aquesta etapa, la necessitat de la llet és vital i exclusiva: la llet és l'únic aliment del nadó.

2.
Dels 6 als 12 mesos
Biberons amb 250 ml de llet

Des dels sis mesos fins al primer any de vida, la llet materna o llet de continuació, continuarà sent l'aliment principal. Si bé a partir dels sis mesos s'introdueix l'alimentació complementària, de forma progressiva i segons les capacitats del nadó, a poc a poc la dieta s'anirà fent més variada i s'acostarà gradualment als àpats familiars. En aquesta etapa, la llet s'ha de continuar donant a demanda, ja que el pit "continua sent l'aliment principal", segons l'AEPD. L'ideal és que es facin entre 4 i 5 preses al dia, millor abans dels àpats. Si el que prenen és fórmula o llet materna extreta, se'ls ha de donar 240 mil·lilitres entre 4 i 5 cops al dia fins a arribar a l'any, quan la freqüència baixarà a uns dos cops al dia.

3.
A partir de l'any
Iogurts de llet sencera casolans

La llet de vaca es pot començar a donar a partir de l'any si s'ha abandonat l'alletament o se subministrava llet artificial. En els infants d'aquesta edat, la llet és una gran font d'energia, que complementa molt bé l'energia aportada pels aliments sòlids, a més a més de ser una font molt important de calci, vitamina D i altres micronutrients. A partir del primer any, si es dona pit es pot continuar oferint a demanda després dels àpats o entre aquests i, si el nadó fa com a mínim 4 o 5 preses al dia, no són necessaris altres lactis, i convé mantenir la vitamina D mentre el pit sigui la font principal de llet. Si ja no s'alleta a partir de l'any, els nadons poden prendre llet de vaca (sencera fins als dos anys) amb una recomanació de dues o tres racions de lactis diaris entre els 1 i 9 anys. Segons l'AEPD, una ració consisteix en una tassa de llet (d'entre 200 i 250 mil·lilitres), un iogurt de 125 grams o 30-40 grams de formatge curat.

4.
No passar-se de mig litre diari
Got de llet

Quan els infants ja són més grans d'un any, no convé donar-los més de mig litre de llet diari com a costum, si a més a més consumeixen de forma habitual iogurt i formatge. Segons els experts, donar més de 500 mil·lilitres de llet al dia pot donar lloc a sobrepès, restrenyiment (per la manca de fibra de la llet), interferir en la dieta (per exemple, fent que tinguin menys gana) i anèmia per manca de ferro (perquè el calci de la llet atrapa el ferro d'altres aliments). Segons l'AEPD, la raó és clara: "Si un nen pren lactis molts cops al dia, estarà saciat i serà més difícil que prengui fruita, verdura o pasta". A més, la preferència per un sol tipus d'aliments fa que la dieta sigui poc variada, monòtona i possiblement baixa en altres nutrients.

stats