Infància 10/08/2017

La primera apli perquè els nens es banyin amb seguretat

En els últims 5 anys s'han produït 19 ofegaments de menors en entorns aquàtics a Catalunya

A.f.
4 min
La primera apli perquè els nens es banyin amb seguretat

El Primer Informe Estatal d’Ofegaments de Menors llança la xifra de 117 ofegaments produïts en entorns aquàtics amb dades des de l'1 de gener de l'any 2013 fins al 14 de juny d'enguany. Andalusia ha sigut la comunitat més afectada, amb 27 decessos, seguida de Catalunya, amb 19 víctimes, a les quals cal sumar la mort d'un nen de 10 anys a Vilanova i la Geltrú a finals de juny.

Aquesta anàlisi ha estat realitzada per l'Escola Segoviana de Socorrisme i per l'empresa Abrisud en el marc de la VII Campanya de Seguretat Infantil que duen a terme per prevenir accidents en l'entorn aquàtic. La campanya inclou un exhaustiu informe d'ofegaments de menors, un decàleg de seguretat infantil i una aplicació dirigida als més petits de la casa.

El nombre d’ofegaments de menors registrat a Catalunya en els últims 5 anys s’eleva a una vintena. Girona és la província que en concentra un major nombre de casos, amb 11 defuncions, seguida de Barcelona, Tarragona i Lleida.

L'any passat va ser un estiu negre per a Catalunya, amb 6 morts, 5 de les quals a Girona. Aquesta va ser la dada més elevada registrada a l'estat espanyol, seguida de les 4 morts per ofegament del País Valencià.

Les morts registrades a Catalunya van tenir lloc en un 43% dels casos en piscines privades, seguides de les defuncions en embassaments o rius (31%) i en platges (19%). En un 77% dels casos els decessos es van produir en espais sense vigilància.

Per perfil d’edat els infants d’entre 2 i 4 anys són els més afectats, seguits de la franja d’edat de nens de 10 a 12 anys. En tercer terme es registren els ofegaments patits per adolescents d'entre 16 i 17 anys.

Els ofegaments de menors que s'han produït aquest any a Espanya s’han incrementat un 62% respecte a les xifres registrades l’any 2016 en aquestes mateixes dates. Les comunitats amb major índex d'ofegament de menors enguany són el País Valencià, Andalusia i Catalunya.

Les xifres auguren que el 2017 se superaran les morts per ofegaments respecte al 2016; per això, per conscienciar sobre la importància de la seguretat tant a les piscines com en altres entorns aquàtics, l’Escola Segoviana de Socorrisme i l’empresa Abrisud han elaborat un decàleg perquè els més petits aprenguin a gaudir de la piscina amb seguretat. No cal oblidar que un infant pot ofegar-se en menys de 2 minuts i en només 15 centímetres d’aigua.

Decàleg de seguretat infantil a la piscina

  1. El primer i més important: no et banyis mai sol, sempre ha d’haver-hi una persona gran amb tu.
  2. Posa’t l’armilla salvavides a la piscina fins que aprenguis a nedar com els grans. Ja veuràs, que divertit!
  3. L’aigua de la piscina és freda: dutxa't abans per acostumar-t'hi i entra-hi a poc a poc, mai de cop.
  4. Si saps tirar-te de cap, fes-ho des de la vora de la piscina, molt a prop de l’aigua, i sempre en la part més profunda per no donar-te un cop de cap al fons.
  5. Les vores i els tobogans rellisquen molt, no hi corris a prop perquè podries caure.
  6. No deixis les joguines a la piscina. Recull-les abans de sortir de l’aigua. Altres nens podrien caure intentant agafar-les.
  7. Si veus que un nen s’ha fet mal o pot passar-li alguna cosa, demana ajuda al socorrista o a una persona gran.
  8. Per protegir la teva pell i no cremar-te, el millor és no estar gaire temps al sol, i utilitzar sempre crema solar i una gorra.
  9. Les tanques i cobertes de la piscina hi són perquè no et facis mal. No les obris sense el permís dels teus pares.
  10. I finalment, el consell més divertit de tots: aprèn a nedar perfectament i gaudiràs de la piscina amb seguretat.

Una apli per aprendre

Coincidint amb aquesta VII Campanya de Seguretat Infantil a la Piscina, s'ha creat una apli perquè els nens i nenes aprenguin a gaudir de la piscina amb seguretat i de manera amena i divertida.

¡Vamos a la pisci! és una aplicació híbrida multiplataforma basada en vídeos interactius i dirigida a infants de 2 a 8 anys. El seu estil gràfic combina la il·lustració tradicional amb la tecnologia digital per tal que els més menuts de la casa aprenguin els consells de seguretat essencials en un entorn que els resulti familiar i entretingut.

L'apli inclou 10 consells de seguretat bàsics dirigits als més petits de la família, com ara que cal banyar-se sempre acompanyat d’un adult o que cal posar-se una armilla abans d’entrar a la piscina, en un format de pregunta interactiva.

Aquesta conversa es desenvolupa entre un nen que planteja les preguntes elementals de manera amena, de tu a tu, per tal que els infants reforcin la seva atenció. La resposta, interactiva, permet seleccionar entre 2 opcions, que faran que el nen reflexioni. En el cas que la resposta sigui correcta, avançarà a la següent fase, emulant un joc; en cas d'error, es replantejarà la qüestió i es tornarà a la pantalla anterior.

VII Campaña Seguridad Infantil Abrisud. Año 2017 (6)

El joc es completa quan l’infant ha respost correctament les 10 preguntes. Al final, com a 'bonus track', es pregunta al nen si ha trobat els sons amagats al conte. Aquesta recerca és un element pensat perquè el menut torni a l’inici per escoltar els sons i continuï aprenent aquests 10 consells de seguretat per gaudir de la piscina.

L'aplicació ¡Vamos a la pisci! és gratuïta, està disponible en castellà i català i es pot trobar a la Play Store i pròximament a l’Apple Store.

stats