Criatures 07/04/2018

Nous perills per als infants rohingyes

Els huracans i el monsó podrien empitjorar la situació dels rohingyes

UNICEF, Comitè Balears
2 min
Nous perills per als infants rohingya

Els refugiats rohingyes que han fugit a Bangladesh s'enfronten a la temporada d'huracans i del monsó, que poden convertir en una catàstrofe allò que ja és una situació humanitària desesperada. Les fortes pluges que tenen lloc amb l'arribada del monsó, entre l'abril i el maig, augmenten el risc de brots de malalties com el còlera i la diarrea aquosa aguda a causa del consum d'aigua en mal estat.

A més, els camps de refugiats podrien inundar-se i els fràgils habitatges en què viuen milers de famílies podrien quedar arrasats per lliscaments de terra.

"Els nins rohingyes pertanyen a la minoria més perseguida del món. Han estat testimonis d'un horror i una violència inimaginables. Han vist violència i devastació, fins i tot assassinats d'éssers estimats", assegura Javier Martos, director executiu d'Unicef Comitè Espanyol. "Els rohingyes viuen ara mateix en una mena de llimbs perquè cap país no els reconeix. Les seves condicions de vida són molt precàries i, a més, ara s'enfronten a les conseqüències que pot tenir la temporada d'huracans i del monsó. Estaríem en una 'emergència dins de l'emergència'. El món no pot tancar els ulls davant aquesta tragèdia; si ho fa, ells ho perdran tot".

Des de finals d'agost, han arribat a Bangladesh 671.000 rohingyes, el 54% dels quals són nens. Cada dia es necessiten més de 16 milions de litres d'aigua neta, i s'han de construir o mantenir 50.000 latrines per millorar el sanejament i evitar el risc de malalties com la diarrea aquosa aguda, que pot ser mortal per als nens.

Per minimitzar les conseqüències d'aquesta doble emergència, l'Unicef ja ha començat algunes accions per protegir la població rohingya. S'ha engegat la tercera ronda d'una campanya de vacunació contra la diftèria, s'han construït centres per tractar la diarrea i s'han reforçat, clausurat o ressituat algunes infraestructures per evitar que les inundacions o els lliscaments de terra les afectin.

A més, més de 293.000 persones han rebut informació sobre estratègies per protegir-se i protegir les seves cases d'un huracà, i s'han preparat subministraments d'aigua i sanejament que inclouen sabó, clor i tauletes per potabilitzar l'aigua.

stats