Amb ulls de joc
Infància 13/12/2023

Té de tot i no juga amb res: Les consultes més freqüents sobre el joc i les joguines

Respostes que us ajudaran a preparar el terreny abans que arribin noves joguines

2 min
Joc de fusta.

Té de tot i no juga amb res

És molt habitual. Tenir massa joguines és com quan vas a un restaurant amb una carta amb 300 plats: costa triar entre tantes opcions. Aquí la nostra recomanació és retirar-ho tot i observar què fan i llavors treure només allò que alimenti l’etapa de joc per la qual estan passant.

Sempre juga al mateix

Aparentment pot semblar això, però us convidem a ampliar la mirada. Per exemple, un infant que juga només a bombers, en realitat està incorporant un llenguatge verbal nou, alhora està simbolitzant una figura que representa la cura dels altres, ha d’imaginar i crear un escenari i una estratègia. Molt probablement aquest infant acabarà investigant i aprenent més sobre el tema. Si no hi ha pressió per part dels adults, esgotarà aquest joc i passarà a un altre.

Com que el joc s’ha posat de moda, s’ha instrumentalitzat per ensenyar coses concretes i com a famílies rebem molts missatges que ens posen pressió al respecte, ens preocupem si ens sembla que no estan aprenent alguna cosa o fent activitats que des del nostre punt de vista els convenen més, i per això intentem influir en les seves preferències. Confieu i deixeu-los fer, el joc que fan sol ser el que necessiten!

Quines joguines afavoreixen el seu desenvolupament?

Circulen molts articles amb recomanacions per apartats sensorials, de psicomotricitat, de llenguatge, etc. Nosaltres us ho resumirem recomanant totes les joguines que els deixin a ells el protagonisme, les que no els indiquin com jugar. Fugiu de les suposades joguines educatives: una joguina no educa i no ensenya res, és només un instrument de l’infant a favor dels seus interessos.

Tres germans i poc pressupost

Aposteu per joguines evolutives que responguin a diferents etapes de joc i mireu que siguin de qualitat perquè resisteixin un ús prolongat. Una bona opció pot ser un material de moviment com un gronxador o una hamaca, i sí, podeu ficar-ho a dins de casa: si no sabeu com ens podeu escriure i us ho expliquem.

Conclusió

Aneu a botigues especialitzades on us sàpiguen assessorar correctament, el joc i les joguines són senzills, i com a tals requereixen un coneixement profund que no qualsevol us sabrà donar.

stats