De 0 a 3, pantalles res

Les millors alternatives a les pantalles

Tenir jocs alternatius sempre ajuda a resoldre situacions.
12/04/2024
3 min

BarcelonaCal alguna cosa més que la informació sobre els danys que poden causar les pantalles en els més menuts per deixar-les de banda: Cal estar-ne convençut per mantenir els mòbils desats, i cal tenir preparades alternatives a les pantalles.

Pensant des de la perspectiva de l'adult, ens calen alternatives a les pantalles per quan les criatures s'han d'estar quietes (perquè no hi ha altra opció) i per quan nosaltres no podem estar plenament per elles. Pensant des de les necessitats infantils, cal que les criatures es belluguin lliurement tant com sigui possible (i a l'aire lliure!) en espais segurs i que sempre estiguin ateses per un adult.

Les alternatives a les pantalles han de ser respectuoses amb les necessitats dels infants, però no sempre d'acord amb els seus desitjos. Per exemple: un infant necessita bellugar-se, però per anar en cotxe ha d'estar-se lligat a la seva cadira (tot i que no li ve de gust). Si volem acompanyar millor aquesta circumstància hem de:

–Deixar-lo bellugar tant com sigui possible abans del trajecte en cotxe.

–Portar estris, i estar disposats a estar per ell, per fer-li l'estona de quietud obligada més atractiva.

Una caixa de joguines.

Sabem que improvisar ens porta a fer servir més les pantalles, per tant, és indicat tenir sempre preparada una bossa amb joguines (que haurem d'anar canviant), papers, colors, adhesius, etc. per a quan sortim amb les criatures. Però també és factible distreure una criatura amb la simple presència i un joc de dits, unes cançons, o una conversa imaginativa i divertida.

Parlem clar: La millor alternativa a les pantalles és la presència d'un adult o d'altres persones que puguin atendre l'infant, interaccionant oralment amb ell, perquè fent servir la imaginació i els mínims recursos es generi un espai agradable. Això pot anar des de pintar-nos una careta en un parell de dits, i fer veure que són personatges que parlen entre ells; fins a explicar una història entre dues joguines que portem, quan estem en un transport públic o en un restaurant. Fins al típic joc del veig-veig i les cançons rimades, o les que jo començo i tu acabes, quan estem en una sala d'espera.

No cal muntar un parc d'atraccions

Ara bé, en la vida quotidiana tampoc podem caure en l'extrem oposat: per no posar pantalles, muntar un parc d'atraccions a la sala de casa, amb activitats que requereixin la presència continuada de l'adult. Els adults hem de poder estar fent el que ens convé (estendre roba, preparar el sopar, fer la neteja, o seure a taula) incorporant la presència i la “col·laboració” de l'infant, o permetent-li una estona de joc solitari en un espai adequat a la seva edat i interessos.

Les “no-joguines”, alguns estris de cuina, les capses de cartó, les bosses de paper, els draps... són alternatives de cost zero i amb moltes possibilitats. No cal dir que l'aigua, i tota mena de pintures per poder pintar amb els dits, amb els peus, a sota una taula el que abans hem empaperat, poden ser un joc deliciós. I les millors alternatives de futur: els contes! Explicats o llegits per un adult, o fullejats pels mateixos infants.

Si no volem fer servir pantalles per “entretenir” o “aparcar” els infants, hem de tenir preparades altres formes de convivència, que respectin les seves necessitats, però que alhora els proporcionin activitats atractives ajustades a circumstàncies que no són com ells desitjarien.

El “truc” és saber què necessita l'infant, quines són les restriccions d'espai o de la nostra atenció i haver previst altres formes per atendre'l bé, amb diversitat d'activitats que, tot i ser de baix cost, poden demanar-nos una bona dosi d'imaginació.

Mare, mestra, pedagoga i impulsora de la campanya #de0a3PantallesRES i del Manifest Infància i Pantalles
stats