BASF
Infància 04/11/2022

L’edició 2022-2023 del Kids’ Lab de BASF, en marxa

Amb 25 anys acostant la ciència a la infància, l’objectiu de la iniciativa de l’empresa química és superar les xifres del curs passat: 45 sessions amb 1.100 alumnes

2 min
Imatge d’un dels experiments fets durant la presentació del Kids’ Lab, aquest dijous

Guadalajara, el Prat de Llobregat, Lisboa, Canovelles, Castellbisbal i Rubí són algunes ciutats que, junt amb Almeria i Cartagena –on BASF té el seu negoci de llavors hortícoles Nunhems– i Madrid –on es troba el hub digital del grup– acolliran les sessions previstes durant la gira 2022-2023 del Kids’ Lab de BASF, el programa de ciència per a nens que l’empresa química lidera des de fa un quart de segle. 

La ciutat de Tarragona, on la companyia disposa del centre de producció més gran del sud d’Europa, també serà escenari clau d’experiments que amb el temps han esdevingut clàssics de la gira, com són el Water Loves Chemistry, a través del qual es purifica l’aigua; Clever foodies, sobre alimentació saludable; la fabricació de polímers; ph amb col llombarda o la mobilitat amb un cotxe d’hidrogen. Tallers desenvolupats així mateix per l’equip APQUA de la Universitat Rovira i Virgili, partner de BASF durant la gira i responsable de la seva execució. 

Científics de demà 

La d’enguany és una edició molt especial del projecte Kids’ Lab, en tant que celebra el seu 25è aniversari. El programa, creat per BASF amb l’objectiu de despertar l’interès per la ciència entre els més petits i mostrar-los com la química forma part del nostre dia a dia, ha permès que durant aquests 25 anys milers d’infants de 30 països hagin après a través del joc i de l’experimentació. 

Tal com explica el director de Comunicació, Sostenibilitat i Relacions Institucionals de l’empresa química, Xavier Ribera, “l’educació esdevé el punt de partida fonamental per a BASF en la transformació cap a la diversitat i la inclusió, en línia amb l’Agenda 2030 de l’Educació i, en concret, amb l’ODS 4, garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat, així com promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tots”. Ribera, que també ha avançat que l’objectiu d’aquest curs escolar és superar les xifres del curs anterior (45 sessions dutes en 17 centres escolars en les quals van participar 1.100 alumnes), deixa clar igualment que “els nens d’avui seran els nostres científics de demà”, per la qual cosa, “des de BASF desitgem compartir amb tots ells la nostra passió per la química”.

Imatge, en una escola de Guadalajara, d'un dels experiments fets en la gira Kids' Lab de l'any passat
Posada de llarg

Dijous, el teatre del col·legi La Salle Bonanova (Barcelona) va acollir la presentació de la temporada 2022-2023 del programa Kids’ Lab, retransmesa per streaming. Durant l’acte, el divulgador científic i youtuber David Calle, va fer reflexionar els 260 alumnes allà presents sobre el paper de la química en el dia a dia de la societat i del paper que ells, si s’hi acaben dedicant, “tenen per poder canviar el món i alhora fer-lo millor”, una fita per a la qual, va subratllar, “no cal ser superherois”. Després d’explicar com el Sol, “sense el qual no podríem viure, és pura química”, per què la sang és de color vermell gràcies a la presència de ferro, “com succeeix amb Mart”, o la importància de clor i lleixiu en la potabilització de l’aigua, Calle va presentar el Víctor Molina, químic i divulgador científic d’APQUA (Universitat Rovira i Virgili).

En un laboratori degudament habilitat dalt de l’escenari, els dos van realitzar alguns dels experiments que, durant els pròxims mesos, els alumnes d’arreu d’Espanya i Portugal podran fer en el marc del Kids’ Lab. Alguns, com la conversió del carboni en molècules d’etilè o la neteja d’una aigua una mica tèrbola a partir d’alum o carboni actiu posteriorment passat per paper de filtre, van requerir la participació d’alguns dels nois que hi van assistir. Finalment, Xavier Ribera, de BASF, va ajudar Calle i Molina a modificar el color d’un brou de col llombarda a partir de posar-lo en contacte amb substàncies de diverses acideses. Experiments, tots ells, que podran gaudir-se durant la gira del Kids’ Lab i que estan disponibles també virtualment.

Per on passarà enguany la gira Kids' Lab?

Al marge del centre de producció que BASF té a Tarragona, que acollirà experiments tot el curs, la gira Kids’ Lab 2022-2023 passarà per:

  • Guadalajara: novembre de 2022
  • El Prat de Llobregat: desembre de 2022
  • Lisboa: gener de 2023
  • Canovelles: febrer de 2023
  • Castellbisbal: març de 2023
  • Rubí: abril de 2023
  • Almeria i Cartagena: abril-maig de 2023
  • Madrid: maig de 2023

stats