Criatures 20/01/2021

Un instrument per descobrir la música a la canalla

Ludófono ajuda a desenvolupar la sensibilitat musical dels més petits

A.f.
2 min
Ludófono és un instrument híbrid que combina corda, vent i percussió

Recentment s'ha presentat Ludófono, un instrument híbrid que combina corda, vent i percussió per desenvolupar la sensibilitat musical dels més petits. El projecte, creat per un exalumne d’Elisava, l'Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, que promou l'educació, el coneixement i la recerca en els camps del disseny, l'enginyeria i la comunicació, ha sigut seleccionat en la primera convocatòria d’Elisava Crowdfunding Challenge.

Ludófono és un instrument musical híbrid que combina cordes, vent i percussió. La peça està dissenyada amb finalitat didàctica perquè els nens puguin identificar la seva identitat musical, des de ben petits, a través de la interpretació de l'àrea que els cridi més l'atenció. Els creadors del projecte han desenvolupat una metodologia pròpia basada en la relació dels colors amb les notes amb l'objectiu de fomentar l'aprenentatge musical. Cada color equival a una nota musical en l'àrea de cordes i vent per compondre amb fitxes de colors. Per treballar la percussió, l'instrument compta amb una zona de cop greu i una altra zona de cop agut. Amb Ludófono els nens poden accedir a un instrument innovador i lúdic, trobar la seva identitat instrumental i desenvolupar la seva sensibilitat musical i aprendre nocions bàsiques musicals com afinar, amplificar i compondre. "Amb Ludófono pots descobrir la teva identitat instrumental, aprendre a afinar i amplificar i, a més, aprendre a compondre a partir dels colors", assegura David Hernández Salazar, alumni d'Elisava i creador del projecte.

A més de l'instrument, el projecte es complementa amb la Ludoteca Ludófono, una eina educativa dissenyada per potenciar la creativitat i descobrir les diferents expressions artístiques. Els nens i joves en els seus espais acadèmics podran descobrir la seva vocació professional artística a partir dels 3 anys. El projecte ha rebut nombrosos premis com el Premi Llatinoamericà Innovadors d'Amèrica o el guardó Professió Líder 2017 del diari El Espectador.

Cada color equival a una nota musical en l'àrea de cordes i vent per compondre amb fitxes de colors

Aquest projecte ha sigut una de les iniciatives seleccionades en la convocatòria d’Elisava Crowdfunding Challenge per rebre suport expert en el disseny i llançament de la seva campanya de micromecenatge. La campanya de microfinançament ha servit per professionalitzar el procés de producció. Ara Ludófono es pot comprar a nivell mundial a la pàgina web oficial. El projecte neix amb l'objectiu de contribuir a la transformació innovadora dels processos d'ensenyament de l'art, la cultura i l'emprenedoria a nivell infantil i juvenil al voltant del món.

Elisava Crowdfounding Challenge

Des d’Elisava s'ha posat en marxa per primera vegada el crowdfounding challenge, una iniciativa que selecciona projectes d'alumnes que donen resposta a reptes socials, educatius i mediambientals des del disseny. Els projectes triats reben acompanyament en les fases de disseny, estratègia, llançament de la campanya de micromecenatge per un grup d'experts liderat per Valentín Acconci, consultor i expert en crowdfounding des del 2011. Ludófono és un dels tres projectes seleccionats juntament amb Ticc*, un intermitent per a casc de bici, i Khetu Khamba, un projecte de creació d'un hub d'artesania dins de la comunitat Linga Linga a Moçambic.

stats