Infància 17/11/2016

Més de 17.000 menors a Catalunya reben tractament farmacològic contra el TDAH

Es presenta l'informe 'Salut mental d'infants i adolescents: diagnòstic i tractament a debat'. L'informe alerta sobre l'excessiu ús de psicofàrmacs en infants i pretén conscienciar sobre la importància d'assegurar una atenció adequada a nens i adolescents

A.f.
3 min
Més de 17.000 menors a Catalunya reben tractament farmacològic contra el TDAH

L'Institut de Treball Social i de Serveis Socials (Intress), associació sense ànim de lucre especialitzada en la gestió de serveis socials, ha presentat l'informe 'Salut mental d'infants i adolescents: diagnòstic i tractament a debat', un document que alerta sobre l'excessiu ús de psicofàrmacs en infants i pretén conscienciar sobre els reptes de la sanitat pública, així com la importància d'assegurar una atenció adequada als infants i adolescents. Segons es recull a l'informe, 17.151 menors d'edat a Catalunya van rebre tractament farmacològic contra el trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) l'any 2014, dels quals 6.471 eren menors de 12 anys. Aquestes dades s'emmarquen en un context en què Espanya figura, segons un estudi internacional realitzat l'any 2004, com el tercer país del món a receptar més psicofàrmacs a menors de 17 anys, per darrere del Canadà i els Estats Units.

Segons el Dr. Jorge L. Tizón, especialista en psicologia, psicoanalista, neuròleg i referent en salut mental, "hi ha un sobrediagnòstic i sobretractament dels trastorns mentals lleus o mitjans, fet que propicia que no es detectin ni es tractin adequadament els trastorns greus. Cada cop veiem més menors amb psicosi que han estat pseudodiagnosticats amb TDAH i pseudotractats, és a dir, se'ls ha posat una etiqueta falsa i un tractament perjudicial".

A Catalunya, les xifres demostren que la incidència i el diagnòstic d'un problema de salut mental com el TDAH, patologia diagnosticada al 5% de la població infantil-juvenil, varia molt dins la xarxa assistencial pública. En aquest sentit, a la regió sanitària de Barcelona existeixen centres com el de Molins de Rei, on es diagnostica un 2,48% del total de pacients amb TDAH, mentre que a Sant Cugat del Vallès, per exemple, el percentatge s'eleva a un 58,78% dels pacients.

L'estudi sobre salut mental d'infants i adolescents s'ha convertit en el tercer dels Informes Intress, una iniciativa que pretén sensibilitzar sobre les diferents realitats socials que es treballen des de l'entitat.

Patologies mentals en infants i adolescents

En els últims anys s'ha detectat un augment considerable del nombre d'adolescents amb greus problemes emocionals i de comportament, així com amb trastorns mentals, que requereixen hospitalització en centres específics de la xarxa sanitària de salut mental. Segons dades de l'Unicef, les taxes de depressió i ansietat entre els adolescents han augmentat un 70% en els últims 70 anys.

Els problemes de salut mental de nens i adolescents s'associen a dificultats en el desenvolupament emocional i intel·lectual, que es poden relacionar amb resultats insuficients en matèria d'educació, amb relacions socials poc satisfactòries, amb un ús incontrolat de substàncies, estils de vida inestables, una salut sexual i reproductiva deficient, conductes autolesives i amb una escassa cura de si mateixos. A més, els nens amb problemes de salut mental tenen un risc més elevat de patir malalties amb el pas del temps, així com un risc significatiu de desenvolupar complicacions a nivell físic.

A nivell mundial, les investigacions afirmen que el percentatge d'infants amb una problemàtica de salut mental en un any determinat pot arribar a ser d'un 20%, i que els problemes de salut mental s'incrementen a mesura que arriben a l'adolescència, consolidant-se en la vida adulta. Segons l'OMS, la meitat dels trastorns mentals apareix per primera vegada abans dels 14 anys, i un 75% d'aquests comencen abans dels 18 anys. En aquest sentit, els estudis indiquen que entre el 50 i el 60% d'adults amb un trastorn mental han rebut un diagnòstic de salut mental abans dels 15 anys.

A Catalunya, els centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) van atendre 62.634 infants i adolescents el 2014, fet que suposa un 4,5% dels menors catalans, percentatge que s'eleva al 6,3%, si es pren com a referència la població entre els 5 i els 17 anys. El suïcidi, que suposa la segona causa de mort a nivell mundial en el grup d'edat entre els 15 i els 29 anys, és la causa de mort a Catalunya d'entre 20 i 30 persones menors de 24 anys anualment, segons les darreres xifres disponibles.

L'estudi d'Intress també revela que, en el cas dels menors d'entre 6 i 18 anys que viuen en règim d'acolliment, el percentatge de joves que reben tractament per problemes de salut mental a Espanya s'eleva al 27%, un percentatge que a França s'incrementa al 48%.

stats