Criatures  /  Infància 26/01/2022

“És molt important que els nens i nenes també ens vacunem, pel nostre bé i per la salut de tots!”

Vacunar els infants de 5 a 11 anys és un benefici directe per a la seva salut, els permet normalitzar la vida a l’escola i ajuda a protegir les persones de més risc

2 min
Per vacunar-los, s’ha de demanar dia i hora a vacunacovidsalut.cat

“Ha anat molt bé! És una punxadeta i ja està”, explica contenta la Nayla, de 7 anys, just després d’haver rebut la primera dosi de la vacuna infantil contra el covid-19. “Sí, només és una picadeta i prou”, diu la seva amiga, l’Emma, també de 7 anys, que s’acaba igualment de vacunar. “No fa pràcticament mal, gairebé ni es nota. No veus ni l’agulla, i t’ho fan superràpid!”, explica un altre nen, en Pau, de 9 anys, que, com la Nayla i l’Emma, també ha acudit a un centre de vacunació, amb cita prèvia, per posar-se la primera dosi. L’Austin, d’11 anys, també s’acaba de vacunar i està d’acord amb ell: “És una punxadeta de no res que gairebé no fa mal. Després, t’has d’esperar 15 minuts i ja està. I te’n vas a casa vacunat!”, afegeix satisfet. Tots ells tenen clar per què és important que els nens i nenes es vacunin contra el covid-19: “Els nens i nenes també ens hem de vacunar, pel nostre bé i per la salut de tots”, diu l’Emma. “Vacuneu-vos! És molt important per a tots”, conclou la Nayla.

Com ells, milers d’infants d’entre 5 i 11 anys de tot Catalunya ja han rebut la primera dosi de la vacuna infantil. Tot i que els nens i nenes d’aquestes edats no acostumen a patir una malaltia greu quan s’infecten, el risc que puguin tenir complicacions que requereixin hospitalització per covid-19 no és inexistent. A més, en alguns casos poden desenvolupar una persistència de símptomes després de passar la infecció.

La vacuna pediàtrica s’ha demostrat segura i eficaç.
La pauta completa costa de dues dosis separades en unes 8 setmanes.

Com en la resta de la població, aquesta vacunació també suposa un rellevant benefici indirecte per a la població, sobretot per a adults amb risc de patir una malaltia greu que conviuen amb infants d’aquesta edat, ja que la vacuna millora la immunitat i ajuda a oferir protecció contra el covid-19. A més, un altre benefici afegit és afavorir la normalització de la vida dels infants i l’impacte positiu de la immunització en l’entorn escolar.

Més d’un 90% d’eficàcia

La vacuna pediàtrica ha rebut l’aprovació de les agències del medicament dels Estats Units (FDA), d’Europa (EMA) i d’altres agències reguladores i ha demostrat que és segura i eficaç en el 90% dels nens i nenes de 5 a 11 anys. Allà on ja s’han administrat milions de dosis només s’han observat efectes adversos poc greus i locals, com ara envermelliment i dolor a la zona de la punció i, només en alguns casos després de rebre la segona dosi, cansament o febre o mal de cap que es resolen en poques hores.

Preguntes freqüents
  • Com s’ha de demanar cita per als infants de 5 a 11 anys? La vacunació infantil s’ha de fer, únicament, de forma programada amb cita prèvia, entrant al web VacunaCovid, escollint lloc, dia i hora per anar a vacunar-se entre l’oferta existent. Els pares, mares, tutors o tutores legals són els encarregats de realitzar aquest tràmit. Les dades personals empleades a VacunaCovid (https://vacunacovid.catsalut.gencat.cat) per a la vacunació han de ser de l’infant que es vagi a vacunar.
  • A quins llocs es vacuna? Són, principalment, els punts de vacunació poblacional repartits arreu de Catalunya diferenciats dels de la població adulta per crear una zona de confort i tranquil·litat. Determinats centres d’atenció primària amb línies pediàtriques també funcionen com a punts de vacunació.
  • Qui ha d’acompanyar els infants a vacunar-se? Han d’estar acompanyats pels seus pares, mares o tutors legals. Si són altres adults qui els acompanyen –per exemple, àvies i avis- han de presentar un document de consentiment informat que poden trobar a CanalSalut, a l’apartat de vacunació infantil. La persona que acompanyi al nen o a la nena a vacunar-se han de portar la targeta sanitària del menor o un document identificatiu, DNI o passaport.
  • Quina diferència hi ha amb la dosi d’adults? La vacuna infantil es tracta de la mateixa vacuna que l’administrada en adults, però amb una dosi adaptada a la seva edat. En concret, s’administra un terç de la que s’administra als adolescents i adults.
  • Després de rebre la primera dosi, quan hauran de rebre la segona? Per rebre la segona dosi de la vacuna infantil, cal esperar 8 setmanes.
  • Quan es poden vacunar els infants que ja han passat la infecció abans d’iniciar pauta vacunal? Hauran de vacunar-se 8 setmanes després de la recuperació de la malaltia i només caldrà que rebin una única dosi. Si l’infant és contacte estret però no un cas positiu de Covid-19, es podrà vacunar una vegada finalitzi la quarantena.
  • I si té Covid després de rebre la primera dosi? Si un infant s’infecta després d'haver administrat la primera dosi, es completarà la pauta amb una segona quan hagin passat 4 setmanes després de la recuperació per la malaltia, i sempre que hagin passat 8 setmanes des de la primera dosi.
  • Com es vacunaran els infants a punt de fer 12 anys? En el moment de rebre la vacuna, s’administrarà la que tingui recomanada per edat. Si compleix els 12 anys entre la primera i la segona dosi, aquesta segona serà una dosi de vacuna diferent. Però si compleix 12 anys entre la primera i la segona dosi, aquesta darrera serà una dosi d'adults.

Més informació a Canal Salut 

stats