De 0 a 3, pantalles res

Com saber si el teu fill petit està veient massa pantalles?

Hi ha diversos comportaments d'una criatura de 2 o 3 anys que indiquen que el temps és excessiu

2 min
Uns germans amb dos teklèfons mòbils

BarcelonaActualment ja hi ha indicadors que permeten als especialistes i a les famílies d’adolescents afirmar que els seus nois o noies estan massa “enganxats” a les pantalles. Però és possible fer-ho amb infants petits? Sí! Alguns comportaments d’una criatura de 2 o 3 anys poden indicar que s’ha passat massa estones davant de pantalles:

  • No menja o no s’adorm si no té pantalles.
  • Quan no sap què fer, va cap a tu a remenar-te les butxaques o la bossa per trobar l’smartphone.
  • S’enfada molt, s’enrabia i dona cops, li costa molt tranquil·litzar-se quan li apagues les pantalles. (Disgustar-se i enfadar-se és totalment normal. Tu estàs al seu costat per tranquil·litzar-lo).
  • Quan has jugat una estona amb ell, no es pot quedar ni un moment sol, jugant amb el que li has ensenyat, amb la joguina que heu experimentat junts. (Jugar és una necessitat vital, però que algú t’ajudi a descobrir possibilitats en un espai o amb uns estris pot ser bo per ampliar possibilitats!)
  • Quan fa joc de moviment, busca el contacte violent amb les coses o persones, corre sense cura (va com una “moto”)
  • Si li ofereixes la teva presència tranquil·la (amb un joc de falda, explicant un conte...) de seguida es cansa i vol fer una altra cosa.
  • Reclama la teva atenció constantment, sense poder quedar-se fent atenció (per jugar, per explorar, per badar) a qualsevol altra cosa, per plaer, una estoneta.
  • Quan li parles i te’l mires (posant-te a la seva alçada) et defuig la mirada, o senzillament no et mira.
  • Gairebé no parla. El llenguatge no s’ensenya, es desenvolupa en un context de vincle. L’actitud dels adults de la família és molt significativa per fer atenció i acollida als gestos comunicatius de la criatura i alhora posar veu als seus actes.

Si posant aquests indicadors en el vostre context, veieu que el vostre fill/filla en presenta més d’un parell, vol dir que sou prou sensibles per adonar-vos que potser alguna cosa cal canviar per millorar la vostra relació amb ell i reduir les pantalles. La sort és que són conductes modificables per part de la família, i que a tan curta edat, els infants tenen més facilitat per canviar rutines! El problema no és l’infant, ni vosaltres. Tant ell com vosaltres sou els afectats! I ara potser sabeu millor l’origen.

En pròxims articles anirem donant pistes de com fer-ho per revertir la situació. Primera proposta: mesureu el temps que vosaltres passeu amb pantalles quan teniu el vostre fill davant i preneu consciència de per a quina finalitat les feu servir.

Mare, mestra i pedagoga i impulsora de la campanya #de0a3PantallesRES i del Manifest Infància i Pantalles
stats