TRIBUNA OBERTA
Criatures  /  Infància 10/09/2016

Descobrir la sexualitat

Susanna Tres és psicòloga i psicoterapeuta

Susanna Tres
2 min
Som pares.  I ara, què?

El nen neix amb unes necessitats afectives i amb una sexualitat que van evolucionant des del naixement fins que es fa gran. És necessari acompanyar els fills en aquest desenvolupament i ajudar-los a aprendre a relacionar-se amb amor i respecte. Tal com esmenta l’OMS: “...als éssers humans ens motiva buscar afecte, plaer, tendresa i intimitat...” I és a la família on primer s’experimenta aquest afecte i sexualitat. Com ens hem de comportar els pares perquè els nens rebin una bona experiència d’afecte? Com hem de parlar de sexualitat? Com podem prevenir situacions de maltractament?

El desenvolupament de la sexualitat humana comença amb el contacte físic natural quan els nadons són agafats, abraçats i acariciats amb amor. El nen necessita explorar el seu cos i les seves sensacions. Els pares poden facilitar aquestes experiències amb una actitud comprensiva i acollidora, sense prohibir les carícies i l’exploració del propi cos o el dels altres. També poden crear i mantenir un canal de comunicació obert per poder parlar, informar i resoldre els dubtes que puguin sorgir.

Hi ha nombrosa bibliografia que pot servir per ajudar els pares a parlar a cada edat de les diferències entre nen i nena, sobre la transformació del cos quan els nens es fan grans, la menstruació, com es fan els nens, els diferents tipus de famílies... També és necessari crear espais per parlar sobre què és correcte i què no en temes de sexualitat. I és important que els nostres fills sàpiguen que poden recórrer a nosaltres quan alguna cosa els preocupa. D’aquesta manera els podem prevenir sobre els abusos sexuals i el maltractament.

Cal tenir molt present que la sexualitat infantil és diferent de l’adulta. Aquesta última està bàsicament localitzada en els genitals, mentre que la sexualitat infantil està localitzada en més parts del cos (la boca, l’anus i els genitals externs segons l’edat) i predomina l’actitud de joc i descoberta. Quan un nen experimenta la sexualitat adulta, ho viu com una cosa agressiva. Per això és molt important evitar les exposicions massa matineres dels nens a continguts sexuals adults explícits. Recordem que els pares i les mares són un model per als seus fills i filles. Amb les seves actituds i converses, i el matís que hi donin, les criatures podran sentir-se més o menys acompanyades en el seu desenvolupament sexual. Parlar de forma clara i sense tabús sobre sexualitat humana ajuda a protegir la criatura d’una sexualitat intrusiva, però sobretot és una peça clau perquè en un futur pugui desenvolupar una personalitat sana i unes relacions afectuoses.

stats