Cal dutxar les criatures cada dia?
El bany neteja i elimina microorganismes i part dels àcids grassos de la pell, però en excés també afavoreix que la pell s’assequi


BarcelonaEl primer que Adrià Plana, especialista en dermatologia de l’Hospital Germans Trias, deixa clar sobre la freqüència amb la qual s'han de dutxar els infants és que l'evidència científica és escassa. Els estudis sobre les pràctiques de bany, apunta, són molt complexos de realitzar, motiu pel qual, sovint, “les recomanacions que fem tant els dermatòlegs com els pediatres són més basades en supòsits teòrics i en la nostra herència cultural que en una evidència científica ferma”. A grans trets, afegeix, el que podríem dir és que el bany neteja, elimina microorganismes de la pell i elimina també part dels àcids grassos que tenim a la pell i als cabells. Això, alerta el dermatòleg, fa que la pell “tingui menys càrrega bacteriana i estigui més neta, però també afavoreix que la pell s’assequi perquè hi ha un augment de la pèrdua transepidèrmica d’aigua”.
La teoria diu que a un nounat no se’l pot banyar fins que no li cau el melic. Com cal procedir després d’aquest moment?
Els pediatres recomanen no banyar els nadons fins que no s’hagi desprès el cordó, ja que l’excés d’aigua en aquesta zona pot afavorir la maceració i el risc de sobreinfecció. Una vegada hagi caigut, es pot començar a banyar-lo. Plana insisteix que no hi ha un consens clar respecte a la pauta, “però és cert que la pell dels nounats sol ser força grassa i s’embruten poc (exceptuant la zona del bolquer), per tant, no cal banyar-los cada dia”.
Quin tipus de sabons haurien d’utilitzar durant aquesta primera infància?
L’especialista en dermatologia recorda tenir en compte que la pell dels nadons i dels infants és més prima que la dels adolescents i els adults, per la qual cosa sempre és important utilitzar sabons sense fragàncies i amb els mínims conservants possibles, ja que, al tenir una pell més permeable, "l’exposició a aquestes substàncies pot afavorir el desenvolupament de dermatitis de contacte”.
I què passa quan comença l’època de més moviment (gateig, caminar, córrer, visitar parcs...)?
Tot i no haver-hi una pauta clara i definida, Plana reconeix que, quan els nens creixen i comencen a moure’s tots sols, és molt més habitual que s’embrutin, “i per això sí que pot ser aconsellable augmentar la freqüència del bany”. Si fes falta, apunta, “se’ls podria banyar cada dia i en cas que la pell s'assequés massa seria recomanable aplicar cremes hidratants després del bany”.
Molts experts recomanen dutxar-los uns tres cops a la setmana, tret que s’embrutin, suïn o tinguin contacte amb substàncies com el clor o la sal.
El dermatòleg insta els pares un cop més a “adaptar la freqüència del bany a cada nen”. Si el nen realitza alguna activitat on s’embruti amb freqüència o estigui en contacte amb irritants com el clor, apunta, “pot ser necessari banyar-los més sovint o fins i tot cada dia”. En cas contrari, afirma, es pot realitzar el bany dos o tres cops per setmana. Un altre punt a tenir en compte és el tipus de pell que tingui el nen i és que, matisa, en infants amb tendència a tenir la pell seca, el contacte repetit amb aigua “pot afavorir aquesta sequedat, per la qual cosa pot ser interessant espaiar més els banys o acompanyar-los de l’aplicació de cremes hidratants”. En canvi, en nens o nenes amb la pell o els cabells més grassos, l’augment de la freqüència del bany pot ajudar a reduir aquest excés d’àcids grassos.
Quina temperatura ha de tenir l’aigua de la dutxa per no ressecar o irritar la pell dels més petits? I quina durada hauria de tenir aquesta dutxa?
En tant que la pell dels nens i nenes és més permeable, el dermatòleg alerta que els possibles al·lèrgens com les fragàncies o els conservants que porten molts sabons, xampús, colònies o cremes hidratants que apliquem als infants penetren més i poden afavorir el risc d'al·lèrgies. És per això que recomana sabons sense fragàncies i amb els mínims conservants possibles. La temperatura ideal de l’aigua, afegeix, ha de ser propera a la del cos –37 °C o 38 °C, aproximadament, "ni molt freda ni molt calenta”–, i la durada de la dutxa hauria de ser suficient per assegurar la correcta higiene: “Amb uns 5 minuts n'hi sol haver prou, però si al nen o nena li agrada, es pot allargar una estona sense problema".
I un cop arribada l’adolescència, la freqüència de les dutxes hauria d'augmentar?
Amb l'adolescència, arran de factors hormonals, s’activen les glàndules apocrines, ubicades en zones com les aixelles i el pubis, al marge d’augmentar també la fabricació de seu. “Aquests dos factors poden afavorir l’aparició de males olors, i per això en alguns casos pot ser necessari augmentar la freqüència del bany”, alerta Plana. No obstant, insisteix el dermatòleg, cal individualitzar sempre cada cas, ja que hi ha molta variabilitat entre persones.