Infància 23/03/2021

Art a favor de la convivència

Més de 40 escoles i 20 esplais participen en l’acció #MésPontsMenysMurs, impulsada per Fundesplai

3 min
Tres joves pintant un mural a l'Hospitalet de Llobregat

Diumenge, coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial, establert per les Nacions Unides el 1966, Fundesplai i la Federació Catalana de l'Esplai van organitzar la campanya #MésPontsMenysMurs, una acció artística i col·lectiva contra les intoleràncies, el racisme i la xenofòbia en la qual participen 40 escoles i 20 esplais. La proposta s'emmarca en 'NuSOS', la proposta educativa per a la ciutadania global que Fundesplai està desenvolupant durant els cursos 2019-20 i 2020-21.

La campanya #MésPontsMenysMurs destaca la necessitat d'eliminar els murs físics (tanques i murs que blinden fronteres contra les persones migrades) i mentals (estereotips, prejudicis, racisme i xenofòbia) i construir ponts com a símbol d'acostament. En aquest sentit, Fundesplai i la Federació Catalana de l'Esplai proposen que els infants i els joves dels esplais i les escoles creïn murals cívics als carrers i espais educatius que escenifiquin la transformació dels murs que separen les persones en ponts que les uneixin.

Aquesta iniciativa lúdica i educativa pretén que infants i joves valorin positivament la diversitat, rebutgin qualsevol actitud discriminatòria, aprenguin a reconèixer estereotips i prejudicis i participin activament de la lluita contra el racisme i la xenofòbia. I molt especialment en un moment com l’actual, en què la crisi sanitària, social i econòmica està afeblint la nostra societat i està potenciant l’increment de totes aquestes conductes excloents i discriminatòries. 

Un dels murals fets en un esplai de Fundesplai a l’Hospitalet de Llobregat.

La campanya també serà una acció que s'estendrà a les xarxes socials, ja que durant els pròxims dies s’hi compartiran les fotografies dels murals i els missatges amb l'etiqueta #MésPontsMenysMurs.

Videoclips contra el racisme, amb la col·laboració del grup Xiula

Coincidint també amb el 21 de març, Fundesplai ha fet públics al seu lloc web (www.fundesplai.org) cinc videoclips amb cançons que fomenten la convivència i la ciutadania global, que han sigut escrites, cantades i enregistrades per grups d’adolescents de cinc centres d’esplai de l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí i Barcelona, amb la col·laboració del grup d’animació infantil Xiula.

Aquesta iniciativa, anomenada Educlips, ha permès a prop de 70 participants reflexionar i acostar-se a diverses realitats, alhora que els ha proporcionat tot tipus d’aprenentatges competencials i habilitats relacionades amb el món de les arts cinematogràfiques. Cal destacar també el foment del català a partir de l’ús del llenguatge musical i les tecnologies digitals entre els joves.

La Tortuga feat. Xiula – Porto la casa amb mi

La creació de videoclips s’ha fet en quatre fases: la sensibilització de joves entorn del fenomen de les migracions; la gravació de la cançó i del videoclip amb el suport del grup d’animació Xiula, i la difusió del mateix projecte.

En totes aquestes fases, s’ha vetllat perquè els propis grups de joves siguin els protagonistes de tot el procés apoderant-los com a agents de canvi de la societat, desenvolupant el seu esperit crític envers les injustícies i el sentiment de pertinença a l’entitat, al barri i al municipi. Les creacions tenen un factor molt personal, i s’hi expressen situacions de vida del mateix jovent, neguits, pors, alegries, sinergies i ganes de promoure el canvi social.

Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració del departament de Cultura de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona.

stats