Amb ulls de joc
Infància 27/04/2023

Aquestes són les joguines amb què no haurien de jugar els nadons

La indústria ha explotat massa el concepte de joc ric i estimulant

2 min
Els gimnasos són una de les joguines que s'hauria d'evitar.

Què necessita el seu joc?

Potser el primer que us ve al cap és estimulació i és cert, un entorn ric afavoreix el desenvolupament, però darrerament la indústria ha explotat massa el concepte perquè, és a dir, què significa estar un entorn ric i estimulant? Per a un nadó, familiaritzar-se amb les olors de la llar, passar estones a l’aire lliure, descobrir la llum i les ombres, veure i escoltar els seus pares, i tenir temps i espai per poder experimentar i explorar el seu propi moviment és suficientment estimulant.

Les seves primeres joguines

La primera joguina d’un nadó serà el domini del moviment del seu propi cos començant per la descoberta i el control de les mans per, més endavant, aconseguir manipular objectes. Els adults som sobretot visuals, i solem triar joguines amb colors cridaners i formes diferents i oblidem que els nadons exploren amb tots els sentits. Una bona manera de triar les seves joguines és fent-ho tancant els ulls i posant atenció en les formes, els relleus, les olors i les temperatures: acer inoxidable, cuir, fusta, roba. L’important és la riquesa sensorial de l'objecte, que pot ser perfectament una cullera.

Com col·locar les joguines

Els infants necessiten explorar des del moviment lliure, per això és important que els materials estiguin completament a l’abast per poder agafar-los, manipular-los i explorar-los en la seva totalitat, i és millor evitar les joguines lligades. Un exemple d’aquest tipus de joguina són els gimnasos, que, tot i que actualment tenen una estètica molt cuidada i bonica, continuen limitat el moviment i l’exploració lliure i total dels objectes: llepar, sacsejar, llençar, rodolar, olorar.

Joguines que no recomanem i els perjudicis

  • Gimnasos: Impedeixen el moviment i l’exploració lliure dels objectes.
  • Caminadors i arnesos: Forcen una postura que no han adquirit sols, i que els fa obrir les cames i sostenir un pes per al qual no estan preparats. Desaconsellats per a l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP).
  • Ampolles sensorials i objectes transparents amb peces a dins: Generen frustració. Poden veure l’interior i no poden explorar-lo.
  • Joguines amb botons de llums i sons: Joc pobre i passiu limitat a prémer un botó i esperar resposta.
  • Cubs d’activitats i laberint per passar boles: D’interès curt, no ofereix prou oportunitats d’exploració tàctil ni sensorial i limiten la manipulació.

Conclusió

Que estiguin de moda, homologades i àmpliament acceptades, no significa que siguin recomanables. Les bones joguines per a nadons sovint estan al calaix de la cuina.

Fundadores de Jugar i Jugar i especialistes en joc infantil
stats