El consultori
Infància 15/04/2023

Aquest és el motiu pel qual el teu fill es lleva d'hora el cap de setmana i no quan ha d'anar a l'escola

A finals de setmana els infants acumulen més cansament i per això els costa més llevar-se

2 min
Un nen adormit al seu llit

BarcelonaSegur que aquesta Setmana Santa o qualsevol cap de setmana els vostres fills han fet un salt del llit, amb sort, a quarts de vuit del matí tot i saber que l'endemà no tenien classe i, per tant, podien dormir tant com volguessin. Ara bé, paradoxalment, i per alguna raó desconeguda, el dia que toca anar a l'escola no hi ha manera que s'aixequin quan sona el despertador just a la mateixa hora.

Quin és el motiu?

"No hi ha cap estudi seriós que ho expliqui, realment sembla mala sort", apunta Olga Sesé, coach del son infantil i primera consultora certificada espanyola. Ara bé, el que sí que acostuma a passar, afegeix, és que a finals de setmana els infants acumulen més cansament i, per tant, els costa més aixecar-se per anar a l'escola. Quan arriba el cap de setmana, però, es desperten més aviat perquè saben que faran activitats diferents.

¿Hi ha algun truc per evitar que això passi?

Segons l'experta, si un infant necessita 11 hores de son, per norma general dormirà aquestes 11 hores. "El que es pot fer és endarrerir una mica el divendres l'hora d'anar a dormir, si normalment va al llit a quarts de deu doncs anar-hi a quarts d'onze, però en cap cas a les dotze de la nit", detalla. A més, també és important que l'habitació estigui ben fosca.

I en cas que es desperti d'hora, què podem fer?

En aquest cas Sesé recomana que si ja tenen cinc anys se'ls deixi uns llibres o algun joc perquè s'entretinguin i es llevin una mica més tard.

¿Les hores que deixen de dormir es recuperen?

La son no s'acumula però sí que hi ha el que es coneix com a deute del son, és a dir, un cansament acumulat. "Si ha deixat de dormir tres hores, pot ser que un dia dormi una mica més, però no dormirà aquestes tres hores perdudes", concreta l'experta en son.

¿El fet que facin migdiada pot fer que dormin menys a la nit?

No. Segons Sesé, fins als 3 anys la migdiada és "molt necessària". A partir dels tres o quatre anys pot ser que facin migdiada entre setmana i el cap de setmana no.

Quina és la rutina que s'ha de seguir amb un infant abans d'anar a dormir?

Les pautes a l'hora d'anar a dormir són claus, sobretot fins als set anys, deixa clar l'experta. Un nen d'entre 3 i 5 anys ha de començar a baixar revolucions a casa una hora i mitja abans d'anar a dormir. Per aconseguir-ho hi ha diverses fórmules, com dutxar-se, un sopar lleuger i després llegir un conte amb els pares, cantar una cançó o dir bona nit als peluixos. Hi ha tres coses, però, que s'haurien d'evitar: anar a correcuita i que el nen no dormi les hores suficients, perquè l'endemà li costarà rendir; consumir sucres i xocolates, i mirar pantalles. Precisament, el consum de pantalles, segons un estudi realitzat per la Gasol Foundation, és una de les causes que el 40% dels nens de 8 a 16 anys no dormin les hores necessàries de dilluns a divendres, sumat als horaris de les extraescolars.

stats