Infància 24/04/2019

Aprendre a llegir pot estar a l'abast de tots els infants

Impulsen una apli perquè els nens amb discapacitat intel·lectual aprenguin a llegir

A.f.
2 min
'Jo també llegeixo', una apli per aprendre a llegir

La UOC aposta pel 'crowdfunding' per desenvolupar una apli que ensenya a llegir els nens amb síndrome de Down i autisme. La universitat ha creat un canal a Verkami per llançar, per primera vegada a la institució, una campanya de micromecenatge per impulsar iniciatives emprenedores. 'Jo també llegeixo' és una aplicació per ensenyar a llegir nens a partir de quatre anys, que poden tenir dificultats, com els que tenen síndrome de Down o trastorn de l’espectre autista (TEA). L’apli, que ja està creada, necessita 17.000 euros perquè sigui possible completar-ne les prestacions.

Una de les impulsores d’aquesta apli, Gemma Fàbregas, màster en aplicacions multimèdia per la UOC, ens convida a col·laborar-hi encara que no en siguem potencials usuaris “perquè ajudarem aquelles persones que sí que la necessiten”. “Participant en el 'crowdfunding' de l'aplicació aconseguirem impulsar una aplicació òptima d’aprenentatge de lectura per a nens amb síndrome de Down i amb altres dificultats", apunta Fàbregas. Actualment, segons Down Espanya, hi ha 35.000 persones a l’Estat amb síndrome de Down. Segons la Confederació d’Autisme d’Espanya no es coneix la xifra exacta de persones amb autisme, però apunten que a Europa hi ha aproximadament un cas per cada 100 naixements.

Fàbregas impulsa el projecte conjuntament amb Marie Anne Aimée, directora i coordinadora del programa Capacita’t, de l'àrea de persones discapacitades de l'Associació Social Forma 21, de la qual és directora tècnica.

L'aplicació neix després de descobrir les dificultats de la Martina, una nena amb síndrome de Down, per aprendre a llegir. La Martina té 10 anys i és la "culpable que ens hàgim embarcat en aquesta aventura", expliquen les impulsores del projecte.

Gràcies a la Martina va néixer la idea d'impulsar aquesta apli

Fins al 30 d’abril és possible realitzar petites aportacions econòmiques per completar l’objectiu de la campanya. Des de 'Jo també llegeixo' s’ofereixen un seguit de recompenses a canvi d'aportacions econòmiques, com ara la possibilitat de descarregar l’apli, donar-la a un nen que la necessiti, un paquet extra de vocabulari, una làmina de l’artista Vanessa Linares o el reconeixement amb un logo del suport econòmic al web de la iniciativa.

L’aplicació crea un entorn educatiu lúdic a partir de la combinació d’imatge, text i àudio per afavorir el desenvolupament del llenguatge dels més petits mitjançant la memòria visual. L'apli es basa en el mètode de lectura global, una metodologia validada per experts en educació especial que potencia al màxim les capacitats d’aprenentatge. Aquest projecte vol ajudar els pares a proporcionar als seus fills una educació especial.

'Jo també llegeixo' es pot configurar en dues llengües, català i castellà, i disposa de la personalització d’imatges i paraules, de manera que l'infant les pugui relacionar amb el seu entorn més pròxim. A més, al llarg del procés apareix un personatge animat que motiva a fer les activitats i les premia amb recompenses.

stats