De 0 a 3, pantalles res

Consells per ajudar el teu fill petit a deixar les pantalles

Un infant es pot acostumar ràpidament a les pantalles, però també pot fer canvis espectaculars en pocs dies

2 min
Una nena amb un iPad al sofà de casa seva.

BarcelonaEncara que sembli paradoxal hi ha pares i mares que em demanen ajuda per ajudar el seu fill o filla menor de tres anys a no ser tan dependent de les pantalles, quan el millor que podria passar seria que em preguntessin com introduir-les gradualment a partir d'aquesta edat.

El primer que cal tenir en compte és que el cervell d'un infant tan petit és molt mal·leable per a bé i per a mal. Es pot acostumar ràpidament a les pantalles, però també pot fer canvis espectaculars en pocs dies (una setmana, com a molt) si es fan canvis significatius en el seu entorn. Tant per enganxar-s'hi com per deixar-les calen els adults, que són els que es podien sentir "alliberats" de l'infant fent servir les pantalles de "mainadera/xumet digital" i que ara hauran de ser molt vigilants no només amb els usos que en fa l'infant, sinó amb els seus propis!

Vet aquí algunes pistes per ajudar els més menuts a deixar les pantalles:

- Si no voleu que us demani el mòbil o la tauleta, no els ha de veure. Mireu de no tenir-los a les mans quan estigueu amb l'infant. Feu-los servir quan no estigueu junts, en una altra habitació o en les estones que dorm o està atès per algú altre.

- Sempre que sigui possible, sigues pacient, lent, i parla-hi mentre compartiu una activitat conjunta, com pot ser el canvi de bolquer o en fer un àpat.

- Quan disposis d'un moment o una estona per estar per a l'infant, deixa el teu mòbil en una altra habitació, i estigues només per a ell: a terra, i amb activitats tranquil·les. (Els jocs de falda i les cantarelles populars en què intervé el cos són ideals!)

- Per tranquil·litzar-lo, abans d'anar a dormir, explica-li petits contes, fins i tot sense suport en paper. Inventa'ls! Fes servir les teves mans, o objectes quotidians (mitjons, culleres, l'esponja del bany...) per escenificar-los.

- Si preveus que el teu infant s'haurà d'estar una estona quiet, al cotxe, al transport públic, en una sala d'espera, porta una bossa amb joguines, estris per dibuixar, adhesius...

- Si has de fer una activitat a casa que no et permet estar plenament per a l'infant, procura-li un espai segur (sense riscos de caigudes o lesions) prop d'on estàs tu, que sigui entretingut per a ell (pelar mandarines, estripar fulles d'enciam, fer piles de tuppers, arrencar etiquetes d'unes llaunes, posar coses dins una capsa de cartró...)

- Quan la criatura comença a comunicar-se amb paraules, cal escoltar-lo, no corregir-lo. En tot cas es podria repetir la paraula de forma correcta, i continuar vosaltres, tot convidant-lo a seguir la comunicació.

Si sou ferms en mantenir la retirada de les pantalles de la vida quotidiana del vostre infant, en una setmana, us adonareu dels canvis de conducta espectaculars que fa!

Si necessiteu un bon motiu: el seu desenvolupament saludable. I si us cal un bon argument per a la criatura: que us l'estimeu molt i heu descobert que hi havia coses que no li feien bé i les traieu de la seva vida (les pantalles).

Mare, mestra i pedagoga i impulsora de la campanya #de0a3PantallesRES i del Manifest Infància i Pantalles
stats