Aure Farran

Nou centre socioeducatiu per atendre infància vulnerable

La Fundació Pere Tarrés inaugura les instal·lacions d'un centre socioeducatiu per atendre infància vulnerable que dóna resposta a les necessitats d'un districte amb moltes desigualtats socioeconòmiques

Nou centre socioeducatiu per atendre infància vulnerable / FUND.PERE TARRÉS Zoom

La Fundació Pere Tarrés ha inaugurat les reformes del Centre Socioeducatiu Poblenou, que atén infància en situació de vulnerabilitat social i les seves famílies al barri del mateix nom de Barcelona. El pressupost de les obres ha estat de 346.913,91 € i s'ha aconseguit íntegrament gràcies a les aportacions de particulars i empreses que han compartit la necessitat de la Fundació Pere Tarrés de millorar les instal·lacions del centre per garantir una atenció de qualitat.

Rafael Ruiz de Gauna, director de Relacions Institucionals de la Fundació Pere Tarrés, ha manifestat la importància que té per a la Fundació Pere Tarrés que "els centres socioeducatius disposin de locals dignes on dur a terme la seva activitat". En la majoria dels casos, aquests centres es troben en locals cedits que tenien una altra utilitat original i que, si bé "en un principi es va donar prioritat a l'activitat socioeducativa", la prioritat ara és "remodelar aquests espais perquè puguin optar al reconeixement com a centres oberts i assegurar així el finançament de l'activitat".

La inversió total per a aquesta remodelació ha estat de 346.913,91 €

 

En la mateixa línia s'ha expressat Albert Riu, secretari tècnic de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, que ha detallat les millores realitzades en aquest centre ubicat al barri de Sant Martí de Provençals, al districte de Sant Martí de Barcelona. "Amb la intervenció s'han aconseguit millorar les condicions d'accessibilitat al centre, les de protecció d'incendis, endreçar els serveis sanitaris, realitzar els treballs necessaris per legalitzar la instal·lació elèctrica i instal·lar la calefacció", ha explicat Albert Riu.

Per la seva part, Cristina López, directora del Centre Socioeducatiu Poblenou, ha detallat els perfils dels infants i les famílies que s'atenen diàriament en aquest equipament. Alguns infants beneficiaris del centre procedeixen de barris com el Besòs (amb una renda mitjana de 521,06 €) i la Verneda i la Pau (amb 613,21 €), dues zones veïnes del barri de Diagonal Mar, que té una de les rendes mitjanes més altes de Barcelona, amb 1.116,09 €. Precisament, les grans desigualtats que pateix el districte de Sant Martí fan necessari un recurs d'atenció a infància en situació de vulnerabilitat social, ja que només hi ha un centre obert a tot el districte de titularitat municipal.

Aprofundint més en el perfil dels beneficiaris del centre, Cristina López ha destacat que el 86% dels infants atesos tenen seguiment de Serveis Socials del districte per causa de "problemàtiques a les quals s'enfronten a nivell social, familiar econòmic o educatiu". Sobre les famílies, ha destacat que "el 33% tenen uns ingressos anuals inferiors als 5.000 € i un 20% són monoparentals, principalment mares molt joves i d'origen estranger sense xarxa de suport. Per això, es dóna molta importància als programes com l'espai familiar, on es treballen les competències parentals i s'acompanyen les famílies en les seves necessitats i mancances".

El Centre Socioeducatiu Poblenou dóna resposta a les necessitats d'un districte amb moltes desigualtats socioeconòmiques

Precisament, amb la millora dels espais i gràcies a comptar amb el finançament per a l'activitat, Cristina López ha explicat que ja han pogut "incrementar en un 58% el nombre d'infants atesos, poder acollir adolescents amb l'obertura d'un nou grup per a estudiants d'ESO i reduir les llistes d'espera, tot i que encara hi ha 60 infants en llista d'espera". 

Amb la reforma dels locals, el Centre Socioeducatiu Poblenou - Fundació Pere Tarrés podrà optar al reconeixement com a centre obert, la qual cosa permetrà augmentar encara més el nombre d'infants atesos i també les seves famílies. Actualment, el Centre Socioeducatiu Poblenou de la Fundació Pere Tarrés acull 114 infants d'entre 0 i 13 anys mitjançant els serveis d'espai familiar, espai socioeducatiu de tardes i casal d'estiu. Aquestes activitats i programes contribueixen a l'aprenentatge i al desenvolupament personal i competencial dels infants que assisteixen al centre.

 

114

infants d'entre 0 i 13 anys són atesos mitjançant els serveis d'espai familiar, espai socioeducatiu de tardes i casal d'estiu

El finançament de les obres procedeix de la Fundació Pere Tarrés, així com dels donatius econòmics i en espècie que han fet molts particulars i empreses com ara Fira de Barcelona, Semillas Fitó, Roca Sanitario, Schneider Electric, Baxi. També amb les aportacions de tots els donants particulars que van participar en la targeta solidària de Catalunya Caixa i de la campanya Los Comprometidos, que van impulsar la Fundació Rosa Oriol i l'Obra social de la Caixa amb Mediaset España.

D'altra banda, l'activitat socioeducativa que s'hi realitza compta amb el finançament de la Fundació Pere Tarrés, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i l'Obra Social de La Caixa a través del programa ProInfància.

La Fundació Pere Tarrés té adherits 23 centres socioeducatius d'atenció a la infància i l'adolescència en situació de vulnerabilitat social. Aquests centres, situats majoritàriament a l'àrea metropolitana de Barcelona, atenen uns 2.500 infants, adolescents i les seves famílies al llarg de tot l'any.