Aure Farran

Camps de treball per a la inclusió social

Nois i noies de fins a 21 anys del Casal dels Infants de Badalona, Santa Coloma i del Raval viatgen lluny de casa aquest estiu per fer diversos camps de treball en entorns d'alta, mitja muntanya i platja. 

Camps de treball per a la inclusió social / CASAL INFANTS Zoom

Els camps de treball que organitza el Casal dels Infants és una oportunitat perquè joves en risc d'exclusió surtin del seu barri, treballin en equip, coneguin nous entorns i persones i agafin forces per tornar a la rutina amb energia renovada.

"Un camp de treball és una experiència d'Aprenentatge i Servei que ofereix un servei a la comunitat perquè qui el fa rebi, al seu torn, un aprenentatge en forma de valors com el respecte, la responsabilitat, l'ajuda mútua, la feina ben feta..." explica Enric Canet, director de relacions ciutadanes del Casal i coordinador dels campaments d'estiu de joves i adolescents.


Els nois i noies dels barris de Llefià i Sant Roc (Badalona), de Fondo i Santa Rosa-Raval (Santa Coloma) i  del Raval (Barcelona) tindran l'oportunitat de viatjar a Noarre (Pallars Sobirà), Olot (Garrotxa) i Cambrils (Baix Camp) respectivament per passar deu dies descobrint un entorn ben diferent al seu, mentre treballen colze a colze per millorar els municipis d'acollida. "La idea és que els joves vegin que hi ha altres formes de viure, de relacionar-se, de guanyar-se la vida que no són tant lluny com sovint pensen", explica Canet, "hem de tenir en compte que viure en segons quins barris de l'entorn metropolità de Barcelona sovint genera dinàmiques que dificulten que descobreixin res més enllà del seu barri o ciutat".
 
Els preparatius del viatge s'han allargat durant setmanes, amb els nervis i la il·lusió cada cop més a flor de pell a mesura que s'apropava la data de sortida "estan frisant per anar als Pirineus, per a molts és la primera vegada que els trepitjaran i estan molt motivats per deixar un gran record al poble de Noarre", confirma l'Eva Ramos, educadora dels joves de Badalona.

De Badalona a Noarre

Els campaments de Noarre tenen una llarga tradició al Casal dels Infants (es fan des de 1994). Els joves dormiran al final de la vall de Tavascan, a 1.300 m. d'alçada. Les tendes es plantaran al costat d'un riu, en el Càmping de Bordes de Graus, municipi de Lladorre. "Es faran treballs amb les brigades de l'Ajuntament, convivint amb els treballadors i fent servei a la població", continua Ramos,  "bàsicament, enguany, s'ajudarà a netejar una llobatera, a desbrossar i marcar camins...una feina que fa sortir els joves absolutament del seu entorn i rutina diària". 
 

"La idea és que vegin que hi ha altres formes de viure, de relacionar-se, de guanyar-se la vida"

Enric Canet 


Però no tot serà feina a Noarre. A les tardes, els joves faran activitats i dinàmiques de grup al propi càmping, i alguns dies podran visitar els espectaculars paisatges de la vall, fent excursions a l'estany de Flamisella, a l'estany del Port i a les pistes d'esquí de la Pleta.

De Santa Coloma a Olot

El gimnàs de l'Escola Pia serà la base d'operacions dels joves de Santa Coloma a la ciutat d'Olot. Allà s'hi ha muntat un campament en tota regla, amb cuina inclosa, on els nois i noies descansaran desprès de les llargues jornades de feina al camp.

Durant el dia, faran mans i mànigues per extreure creixens dels paratges de la Moixina. El creixen és una planta invasiva que escalfa l'aigua i malmet el paratge i la fauna de la zona, "volem que entenguin el valor de cuidar la natura, respectar-la i, sobre tot, fer-ho entre totes i tots, en equip", explica l'educadora Marta Vallespín. A part de la feina de jardineria, els joves de Santa Coloma també faran una trobada amb els escoltes, a qui altres anys els joves del Casal ja havien ajudat rehabilitant el Molí d'En Climent, la seva seu social.

Del Raval a Cambrils

Per la seva banda, el grup del Casal Jove Atles Raval seran a Cambrils del 20 al 27 de juliol per donar suport a l'Associació de Familiars de malalts d'Alzheimer a pintar la seva seu, a l'hora que construeixen un hort i netegen el barranc de la Verge del Camí de Cambrils, entre moltes altres activitats. "L'objectiu d'aquest treball intergeneracional i de relació amb la natura és que desenvolupin les habilitats necessàries per esdevenir persones autònomes mentre es diverteixen en un entorn molt diferent de l'entorn urbà en què viuen", confirma, en la mateixa línea dels altres grups, la Sara Ruiz, educadora del Casal dels Infants al barri del Raval de Barcelona.


El campament base del Raval a Cambrils es trobarà als jardins de la residència de la Salle, on s'instal·laran tendes de campanya i es comentarà la jugada entre amics un cop acabi la jornada.