Infància 11/06/2021

25 anys del SEM pediàtric, un servei únic a l'Estat

Des del seu origen s’han atès més de 30.000 infants de 0 a 16 anys, dada que implica prop de 1.200 assistències a l'any, amb un 45% de pacients nounats

4 min
La infermera Judith Pérez i la metgessa Rocío Vaquero dins l’ambulància amb un tècnic

“Treball en equip”. “Bona coordinació i planificació”. “Traslladar la informació com més concreta millor”. “Cadena de valor”. “Acollir els adults angoixats que ens truquen en una situació d’estrès”. “Calmar-los i fer-los sentir acompanyats per bons professionals en tot moment”. Aquests són els ingredients bàsics, explicats per alguns dels seus protagonistes, que formen part d’un menú curatiu i revitalitzant que cuinen al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) Pediàtric des de fa 25 anys a Catalunya. Es tracta d’un model d’assistència i trasllat de pacients neonatals i pediàtrics de 0 a 16 anys, únic a l’estat espanyol i pioner a Europa, que en tot aquest temps ha atès més de 30.000 infants. Aquesta xifra enorme, amb una coordinació sanitària planificada al mil·límetre, suposa prop de 1.200 assistències a l’any, de les quals un 45% són pacients nounats.

El director mèdic del SEM, Jorge Morales, fa un balanç molt positiu del funcionament del SEM Pediàtric i destaca que “es treballa d’una manera molt ben planificada a tot el territori perquè tots els infants que pateixen una emergència, sigui a la platja o a la muntanya, en un poble petit o en una ciutat, puguin ser atesos de la manera més equitativa i professional possible, amb helicòpter, ambulància o els mitjans que calgui”, assegura. Els trasllats entre centres hospitalaris representen el 95% dels incidents i, puntualment, es fan assistències primàries a carrer, centres sanitaris o domicilis. La majoria dels serveis es duen a terme al territori català, però Morales detalla que també es fan una mitjana de 50 trasllats anuals d’infants andorrans a hospitals catalans, en virtut del conveni signat entre Catalunya i el Principat d’Andorra. Som a l’Hospitalet, una de les dues centrals de coordinació sanitària —l’altra és a Reus— que el 061 (el SEM) comparteix amb el 112 a Catalunya. Centenars de tècnics i de personal sanitari atenen trucades en 92 idiomes, més les de llenguatge de signes que entren per pantalla. Des d’aquesta seu es coordinen els trasllats terrestres, marítims i aeris i les assistències d’emergències sanitàries, entre les quals s’inclouen les del SEM Pediàtric. 

24 hores al dia, 365 dies a l’any

Dues ambulàncies de suport vital avançat, una situada a l’Hospital de la Vall d’Hebron i l’altra a l’Hospital Sant Joan de Déu, estan a disposició de la ciutadania 24 hores al dia, 365 dies a l’any. Durant els períodes de bronquiolitis (de desembre a març) s’hi afegeix una tercera ambulància que està operativa les 24 hores durant quatre mesos. A més dels sistemes de monitoratge, assistència respiratòria i suport hemodinàmic, des de l’any 2019 aquestes unitats poden fins i tot fer trasllats de pacients amb dispositius d’ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria), que permeten substituir temporalment la funció del pulmó o del cor, en pacients que pateixen malalties respiratòries o cardiològiques molt greus i que no en tenen prou amb el suport vital convencional.

Aquest recurs assistencial està format per més de 60 professionals entre personal mèdic especialitzat en pediatria, infermeres que han rebut formació en pacient crític pediàtric i neonatal i tècnics en emergències sanitàries especialitzats en l’àmbit de la pediatria que hi actuen 24 hores al dia i 365 dies l’any. “Mantenir aquest nivell d’excel·lència exigeix que tots els professionals que formen part dels dispositius rebin una formació i entrenament continuats durant l’any en tècniques i protocols assistencials i de treball en equip”, subratlla Morales.

Carmina Guitart és la pediatra de guàrdia l’1 de juny al SEM de l’Hospitalet. Amb altres col·legues dels hospitals de la Vall d’Hebron, el Sant Pau i la Santa Creu, el Parc Taulí i el Sant Joan de Deu fan guàrdies diversos cops al mes per donar suport telefònic tant als equips com en l’atenció de les emergències dels menors. És una figura que existeix des del 2017. “La clau del SEM Pediàtric és buscar el màxim d’especialistes i fer arribar el millor servei, independentment d’on visquis. El treball en equip i gestionar la informació és fonamental tant per al primer que rep el pacient com per a l’últim. És una cadena de valor, una xarxa”, diu Guitart. 

D’esquerra a dreta, Montse Pujol, Judith Pérez, Rocío Vaquero i Jorge Morales al centre de trucades del SEM, a l’Hospitalet.

La metge Montse Pujol és la cap de la base pediàtrica de la Vall d’Hebron des de fa menys d’un any, però treballa al SEM Pediàtric des de l’any 1998, amb una llarga experiència a l'UCI. “Per a mi el més important del SEM és la continuïtat assistencial, des del trasllat d’aquella criatura fins a una nit a la cures intensives, per exemple”. Judith Pérez, infermera del mateix hospital, fa 21 anys que treballa al SEM Pediàtric i destaca que és part de la seva vida. “Vaig començar gairebé d’adolescent, ara soc adulta i m’he trobat amb un equip professional i un sistema de treball que em fan sentir molt orgullosa”. Al llarg d’aquest temps laboral, Pérez n’ha vist de tots colors i ha après a gestionar l’estrès. “Intento ser constructiva, aprendre dels meus companys i treballar en equip. Som en un lloc de treball amb moments molt crítics, però el millor és que podem fer el seguiment al pacient els tres dies següents i donar aquest suport a les famílies”, comenta. La metge Rocío Vaquero, companya de Pujol i Pérez, va venir de Logronyo fa tres anys per conèixer aquest servei únic a l’Estat. “M’ha aportat una visió del pacient des de tots els angles, m’ha ajudat a sortir de la zona de confort i a prendre unes decisions creatives —sempre seguint el protocol sanitari estricte— en certs moments. També m’ha servit per veure les famílies d’una manera diferent de com les veuria des de l’hospital. Estic molt contenta de ser-hi”, afirma, amb orgull. 

La pediatra de guàrdia Carmina Guitart coordinant un trasllat d’una emergència.

L’helicòpter medicalitzat permet acostar especialistes en patologia crítica en un termini molt curt de temps a zones que no disposen dels recursos tècnics i humans necessaris per al tractament d’aquests infants. “Tant les unitats terrestres com l’helicòpter són veritables UCI mòbils preparades per atendre, estabilitzar i traslladar els pacients més crítics. Van equipades amb material electromèdic d’última generació, i incubadora o llitera elèctrica, segons l’edat de l’infant. Aquest equipament permet als professionals sanitaris estabilitzar el pacient, mantenir-lo estable durant el trasllat i arribar a l’hospital de destí en les millors condicions”, explica Jesús Cabañas, responsable dels serveis especialitzats i extraordinaris del SEM. Joan, veí d’un poble tarragoní i amb un fill que ha patit diferents crisis epilèptiques i cardíaques, reconeix que “el personal del SEM Pediàtric és excepcional". "Quan ells arriben saps que troben la millor solució i que et calmen l’angoixa que tens. Ens hem sentit sempre molt ben tractats i acollits. Els hi estem molt agraïts”, conclou. 

Història d’un projecte pioner

El SEM Pediàtric va néixer l’any 1995 de la mà d’un grup de pediatres especialitzats en cures intensives pediàtriques. Els fundadors són la doctora Maria Teresa Esqué, de Casa Maternitat; el doctor Josep Caritg, de l’Hospital de Sant Joan de Déu, i el doctor Pedro Domínguez i el doctor Antonio Moreno, de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, així com el doctor Eduard Carreras, de l’Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu. Inicialment disposaven de dues ambulàncies que feien els trasllats interhospitalaris d’infants a tot Catalunya, ubicades una a la Vall d’Hebron i l’altra entre la Casa Maternitat i Sant Joan de Déu. Aquell mateix any es va crear la primera unitat pediàtrica aèria amb destí a l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu. 

stats