Així fa de pare
Família 17/03/2022

Sebastià Bennasar: "Tots podem matar per un fill"

3 min
Sebastià Bennasar és periodista i escriptor

Periodista, escriptor, traductor i pare de l’Emma i l’Abril, de 8 i 5 anys. Publica la novel·la negra El somriure dels guepards (Alrevés ed.) a la col·lecció Crims.cat. I també Coi de criatures! 50 coses que has de saber per fer de pare (ed. Rosa dels Vents).

— La paternitat m’ha desconcertat. Hi ha moments complicats, però m’ha sorprès la resistència que tenen els nens en situacions que als adults ens semblen insuportables. En general, està resultant més divertit del que em pensava. Una cosa que m’ha sorprès de ser pare és la immensa quantitat de roba que has de posar a la maleta per marxar només dos dies.

Què t’està resultant especialment feixuc?

— Aconseguir que mengin verdura. És realment complicat. Ho intento amb bon humor i amb cançons. Tenim la cançó del puré.

Carai. Quina?

Qualsevol nit pot sortir el sol. Quan toca menjar puré em demanen que els hi canti i això faig. També en tenim una d’inventada per anar al lavabo a mitjanit. Pipi, pipi, pipi, surt, no molestis a l’Abril.

Quins aspectes cuides especialment?

— Cuido molt l’honestedat. No mentir. Procurar adequar el meu discurs als nens, però tractant-los com a nens, no com a ximples.

Explica’m una situació complicada.

— Haver-los d’explicar que els meus pares, els seus avis, estan separats i que cadascú fa la vida pel seu compte, el pare amb parella i la mare sense. Tot això no els acabava de quadrar gaire, però van acabar-ho entenent a la perfecció.

Com és que els fills tenen aquest enorme talent per dur-nos al límit?

— Ells encara estan en un estadi proper a l’instint i nosaltres ja estem socialitzats. Et gires un segon i ja han fet un merder amb el menjar. En realitat estan experimentant, buscant límits que nosaltres ja ens hem imposat. 

I què cal fer per mantenir la calma?

— Quan la situació és molt extrema, funciona molt bé anar a fer una migdiada, elles i tu. Una bona dormida ho cura tot.

Quines reflexions sobre la família trobem a El somriure dels guepards?

— Reflexions que ens fan pensar que els mateixos mafiosos també intenten protegir la família. Jo estic convençut que qualsevol de nosaltres, en un moment donat, podria matar per salvar un fill.

De les 50 coses que has de saber per fer de pare, quina et salvarà la vida?

— Dur sempre un kit de supervivència on hi hagi un sol element bàsic: galetes maria. Les galetes maria serveixen per a qualsevol edat, les pot rosegar un nadó que encara no té dents o les devora un adolescent. 

I quina de les 50 coses s’oblida més fàcilment?

— Constantment oblidem que les criatures són totalment imprevisibles. Per molt que estudiïs el seu comportament, sempre et sorprendran. Et sorprenen amb fets suposadament científics com que dormen dotze hores seguides. Mentida. Si algú et diu que el seu fill dorm dotze hores, t’està vacil·lant. És fàcil definir què vol dir ser pare, vol dir deixar de dormir bé.

Què és més drama, llevar-se o anar a dormir?

— Aixecar-se i anar a escola, cap problema. Els encanta. La filla petita fins i tot hi aniria el cap de setmana, cosa que vol dir que s’ho passen molt bé i que tenen molt fàcil aixecar-se. Anar a dormir costa més per la mandra que fa haver-se de rentar les dents quan ja estan molt cansades.

Quina pregunta d’una filla t’ha deixat amb la boca oberta?

— Per què ens fan sense ales per poder volar?

____________________

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir 'El somriure dels guepards' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

Fes clic aquí per adquirir 'Coi de criatures!' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats