Drets laborals

Sol·licitud de vacances: Si tinc fills, tinc prioritat a l'hora de triar-les?

T'expliquem qui les ha d'escollir o quan les pots fer si estàs de baixa

3 min
Una familia de vacances en bicicleta

BarcelonaLa sol·licitud del període de vacances és un dels temes que més estira-i-arronses provoca entre els mateixos treballadors i també entre empleats i empresa. Si tens fills, tens preferència a l'hora d'escollir-les? Es poden ajuntar amb altres permisos? Quin és el període per sol·licitar-les? L'empresa et pot obligar a fer vacances durant unes dates concretes? Ho detallem amb l'advocat laboralista i divulgador a les xarxes socials sobre dret laboral Juan Manuel Lorente.

Quants dies es tenen de vacances?

Segons l'Estatut dels Treballadors són 30 dies naturals, per tant, incloent-hi també els caps de setmana. "Ara bé, depenent del conveni col·lectiu de l'empresa o del sector poden ser més dies o canviar la forma en què es comptabilitzen, i serien 22 o 23 dies laborables [en aquest cas no es comptarien els caps de setmana]", concreta Lorente.

Qui tria els dies de vacances, el treballador o l'empresa?

L'Estatut dels Treballadors deixa clar que ha de ser de comú acord entre les dues parts i l'empleat ha de saber quins dies tindrà vacances dos mesos abans de començar-les. "Allò que el treballador escull 15 dies i l'empresa els altres 15 és un mite, llevat que les dues parts arribin a aquest acord o que així ho especifiqui el conveni col·lectiu". Si no hi ha acord, es pot recórrer a un procediment judicial i el jutge decidirà les vacances sense opció a recórrer la seva decisió.

Si l'empresa tanca a l'agost ¿et pot obligar a fer les vacances aquest mes?

Tot i que l'empresa no et pot imposar les vacances "de forma sistemàtica", si la decisió es recorre a la justícia és un punt que segur que es tindrà en compte a favor de l'empresa.

Si tens fills o altres càrregues familiars ¿tens preferència a l'hora de triar les vacances?

En principi, no, perquè seria una discriminació davant dels que no en tenen. "Sí que és un argument interessant a l'hora de demanar les vacances amb molta antelació, perquè si després de tu una altra persona sol·licita els mateixos dies, l'empresa pot dir-li que ja han estat agafats", apunta l'advocat.

Tot i que l'Estatut dels Treballadors no preveu aquesta preferència, sí que existeix jurisprudència al respecte amb diverses sentències en què s'ha prioritzat que els empleats amb càrregues familiars puguin fer vacances durant l'aturada escolar.

I si ets el treballador amb més antiguitat?

Tampoc tens preferència, perquè també seria un cas de discriminació.

Es poden enllaçar les vacances amb permisos per tenir cura de fills?

No hi hauria d'haver cap problema per ajuntar-los amb les vacances. S'acostuma a fer amb els permisos de paternitat o maternitat i també s'hauria de fer amb els permisos que preveu la llei de famílies.

Què passa si quan estava establert fer vacances s'està de baixa per malaltia o permís de maternitat o paternitat?

Es té dret a gaudir de les vacances en unes altres dates i lògicament quan ja no s'estigui de baixa o de permís encara que s'hagi acabat l'any natural. Això sí, aquest dret es mantindrà sempre que no passin més de 18 mesos des de la finalització de l'any en què estava previst fer les vacances.

Es poden agafar la majoria de vacances per dies?

El normal és escollir setmanes o un mes complet. "Ara bé, també he vist casos que s'agafaven 14 divendres", apunta Lorente. Dependrà molt de cada empresa.

Consells

L'advocat laboralista aconsella demanar les vacances amb temps i sobretot que es faci per escrit i assegurar-se que aquesta sol·licitud arriba a l'empresa. Un altre aspecte important és que si l'empresa et nega les vacances els dies que vols, només tindràs 20 dies laborables per començar el procediment judicial des que t'ho comuniquen; passat aquest termini ja no es podrà recórrer a la via judicial.

stats