Drets laborals
Família 06/02/2023

Aquests són els permisos laborals que pots demanar si tens criatures

La nova llei de famílies preveu incorporar canvis per facilitar la conciliació

4 min
141010PT SOCIETAT ELISABET ESTA EMBARASSADA DE SIS MESOS TESTIMONI REPORTATGE SOBRE EMBARAÇ I CONCILIACIO LABORAL DIARI ARA FOTO PERE TORDERA BARCELONA 10 10 2014

BarcelonaA l’espera de l’entrada en vigor de la nova llei de famílies, que encara trigarà uns mesos i que, a més, pot patir modificacions durant el tràmit parlamentari, els progenitors que treballen tenen una sèrie permisos, alguns retribuïts i d’altres no, que poden sol·licitar a les seves empreses per cuidar del seus fills.

On podeu consultar aquests permisos?

Abans de detallar els més habituals, el primer que s’ha de tenir en compte és que es regulen a través del que es coneix com a Estatut dels Treballadors. Ara bé, en cas que el sector al qual es dediqui el progenitor–per exemple, el de la construcció– tingui un conveni col·lectiu propi, el document que prevaldrà serà aquest últim, i si és l’empresa per a la qual treballa la que en té un (que obligatòriament ha de millorar el que diu l’Estatut dels Treballadors i el conveni col·lectiu), prevaldrà aquest darrer.

Permís per naixement

És el permís que antigament es coneixia com de maternitat o paternitat. Hi tenen dret els dos progenitors que acaben de tenir una criatura o n’han adoptat una, i té una durada 16 setmanes per a cada un d’ells. Les sis primeres s’han de fer obligatòriament i ininterrompudament un cop neix el nadó o arriba en adopció. Les altres deu setmanes es poden fer fins que la criatura tingui un any.

El conegut com a permís de lactància

És un permís també remunerat i es pot exercir de diverses maneres: absentant-se una hora de la feina o reduint mitja hora la jornada fins que el nadó compleixi els nou mesos, o bé compactant tot aquest temps, cosa que es tradueix en 14 o 15 dies. “És un dret propi i individual de cada progenitor, sigui home o dona, i el més habitual és que s’enganxi a la baixa de naixement”, explica Lara Vivas, sòcia de Cuatrecasas i especialista en dret laboral.

Reducció de la jornada laboral

Només es pot demanar un cop els progenitors s’han incorporat a la feina i fins que el fill faci els 12 anys. No és remunerada. La reducció ha de ser com a mínim d’una vuitena part de la jornada laboral (és a dir, una hora en cas que es treballin vuit hores al dia) i d’un màxim de mitja jornada. “Demanar-l< és un dret, però s’ha de concretar amb l’empresa”, deixa clar l’advocada. La reducció pot ser per tenir cura dels fills però també d'altres familiars amb malalties greus o per ingressos hospitalaris llargs.

L'excedència

És una suspensió del contracte laboral durant un període màxim de tres anys i no és remunerada. Segons l’Estatut dels Treballadors, durant el primer any la persona que l’ha demanat tindrà dret a tornar el seu lloc exacte de treball. Ara bé, a partir del segon any només té dret que se li reservi un lloc de treball de la mateixa categoria i grup professional a l’empresa, però no té per què ser la seva posició actual.

Si el meu fill es posa malalt (refredat, grip o similar) tinc dret algun permís?

Actualment l’Estatut dels Treballadors no inclou dies de permisos per malalties com refredats o grips. “El més habitual és acordar amb l’empresa una absència justificada i posteriorment recuperar aquestes hores o descomptar-les del sou”, explica l’advocada, que també deixa clar que a nivell laboral tenir un fill malalt en cap cas serveix com a justificació per no anar a treballar.

I per portar-lo al metge?

A l’Estatut tampoc s’inclou cap permís d’aquest tipus, però sí que és habitual en els convenis, que solen fixar algunes hores. Ara bé, cal recordar que cada conveni és diferent i, per tant, s’ha de consultar el que pertoca al progenitor

I si la criatura està ingressada a l'hospital?

Aquí l’Estatut preveu un permís d’hospitalització de familiars fins a segon grau –i per tant hi estan inclosos els fills–, que és de dos dies retribuïts ampliables a quatre en cas de desplaçament.

Què preveu la nova llei de famílies?

Tot i que el text encara pot patir moltes modificacions perquè ha de passar tot el tràmit parlamentari, la intenció inicial és crear tres permisos nous. El primer, un permís pagat de cinc dies a l'any per als treballadors que hagin de cuidar un familiar de fins a segon grau (hi estan inclosos els fills) o un convivent en cas "d'accident o malaltia greu, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització, però que necessiti repòs".

El segon, un "permís d'absència per força major" per un fet inesperat i que requereixi una atenció immediata, i que es podrà fer també per hores i serà d'un màxim de quatre dies retribuïts.

I el tercer consistirà en un permís parental anual, de sis setmanes el 2023 i de vuit a partir del 2024, a mares o pares amb fills de menys de 8 anys. Es podrà gaudir d'aquest permís, que en aquest cas no serà retribuït, de manera continuada o no i a temps parcial o complet. Aquest permís està pensat per exemple per a progenitors que no tenen vacances durant els períodes no lectius a les escoles, com l'estiu o Nadal. "Cal insistir que es tracta d'un text que encara ha de passar tot el procés parlamentari, i per tant el que s'acabi aplicant pot variar molt", insisteix Vivas.

El govern espanyol preveu que la normativa entri en vigor "amb la màxima celeritat".

stats