Família20/12/2016

Les mascotes no són joguines

A les portes del Nadal, la Fundació Affinity llança una campanya per recordar a pares i mares que els animals de companyia no són joguines

Aure Farran

Comença el Nadal, l'època de sorprendre i de ser sorpresos. Arriba el moment de pensar en regals per als nostres familiars i amics i encara hi ha moltes persones que pensen: Quin millor regal que un cadell? Però el que avui sembla l'obsequi ideal pot convertir-se en un problema tant per a l'animal com per a la persona que el rep.

Aquest és el punt de partida de la campanya de Nadal de la Fundació Affinity #NoSonUnJuguete, que apunta que un ésser viu no hauria de ser regalat com si fos un objecte qualsevol i que té l'objectiu de conscienciar en aquestes dates sobre les nefastes conseqüències que pot tenir regalar animals.

Cargando
No hay anuncios

Segons revela un estudi de la Fundació Affinity, gairebé un 40% dels animals de companyia arriben a les llars espanyoles en forma d'obsequi. Per això, Fundació Affinity pretén crear consciència i portar a la reflexió abans de decidir-se a compartir la vida amb un gos o un gat amb la finalitat d'evitar futurs abandonaments.

Per traslladar aquest missatge, Fundació Affinity ha creat una història que il·lustra amb un to amable i proper les llums i ombres del que significa conviure amb un gos. Segons assenyala Isabel Buil, directora de Fundació Affinity, "volíem explicar una història que connectés amb la gent, que tingués emoció i que al mateix temps portés a la reflexió aquelles persones que potser pensin en un cadell com a regal de Nadal. Conviure amb un gos o un gat és una decisió tan important que només la pot prendre un mateix".

Cargando
No hay anuncios

També sabem que l'impuls juga un paper important a l'hora de triar l'animal, i és que un 34% dels propietaris espanyols confessa que es va deixar portar per raonaments emocionals i/o visuals a l'hora de decidir-se pel seu gos o gat. En el cas dels nens, encara que el 98% dels nens assegura tenir clar que els animals no són joguines, un 50% reconeix haver demanat al Pare Noel o als Reis Mags un gos o un gat en algun moment de la seva vida.

Segons Isabel Buil, "que els nostres fills demanin un gos o gat com a regal de Nadal és perfectament normal però no vol dir que hàgim de comprar o adoptar un automàticament, sinó que hem de meditar bé la decisió abans de fer el pas. Probablement, desvincular aquesta decisió d'una època de regals i sorpreses com és el Nadal és una bona manera de deixar l'impuls de banda".

Cargando
No hay anuncios

Però per què els nens demanen gossos i gats? Segons la II Anàlisi Científica de la Fundació Affinity, que analitza el vincle entre persones i animals de companyia, per a un de cada dos nens l'animal representa, després dels seus pares, la principal font de suport emocional en situacions de por o tristesa. A més, un 60% dels nens associen els gossos i gats com a companys d'activitats, i per això el 80% dels nens prefereix jugar amb els animals abans que amb videojocs.

Una decisió meditada

Fundació Affinity recomana fer una reflexió abans de decidir-se a compartir la vida amb un gos o gat. Per això és important complir els punts clau següents per assegurar-nos que la relació amb ells serà estable i duradora, i no acabaran abandonats ni en centres d'acolliment:

Cargando
No hay anuncios
  • Compromís. La convivència amb un animal de companyia és a llarg termini i el nostre compromís ha de ser durant tota la vida de l'animal, és a dir, entre 12 anys i 15 anys de mitjana.
  • Decisió i reflexió. Hem de valorar què suposarà per a nosaltres incorporar un animal en les nostres vides i no deixar-nos portar per un simple impuls inicial sinó que la decisió ha de ser meditada i consensuada entre tots els membres de la família.
  • Aprenentatge i informació. Abans de començar a viure amb un animal hem de saber i assumir les obligacions i responsabilitats que això suposa. De la mateixa manera, hem de saber quines cures necessitarà i quines seran les seves rutines.