Criatures 20/12/2016

Les mascotes no són joguines

A les portes del Nadal, la Fundació Affinity llança una campanya per recordar a pares i mares que els animals de companyia no són joguines

Aure Farran
3 min
Les mascotes no són joguines

Comença el Nadal, l'època de sorprendre i de ser sorpresos. Arriba el moment de pensar en regals per als nostres familiars i amics i encara hi ha moltes persones que pensen: Quin millor regal que un cadell? Però el que avui sembla l'obsequi ideal pot convertir-se en un problema tant per a l'animal com per a la persona que el rep.

Aquest és el punt de partida de la campanya de Nadal de la Fundació Affinity #NoSonUnJuguete, que apunta que un ésser viu no hauria de ser regalat com si fos un objecte qualsevol i que té l'objectiu de conscienciar en aquestes dates sobre les nefastes conseqüències que pot tenir regalar animals.

Segons revela un estudi de la Fundació Affinity, gairebé un 40% dels animals de companyia arriben a les llars espanyoles en forma d'obsequi. Per això, Fundació Affinity pretén crear consciència i portar a la reflexió abans de decidir-se a compartir la vida amb un gos o un gat amb la finalitat d'evitar futurs abandonaments.

Per traslladar aquest missatge, Fundació Affinity ha creat una història que il·lustra amb un to amable i proper les llums i ombres del que significa conviure amb un gos. Segons assenyala Isabel Buil, directora de Fundació Affinity, "volíem explicar una història que connectés amb la gent, que tingués emoció i que al mateix temps portés a la reflexió aquelles persones que potser pensin en un cadell com a regal de Nadal. Conviure amb un gos o un gat és una decisió tan important que només la pot prendre un mateix".

També sabem que l'impuls juga un paper important a l'hora de triar l'animal, i és que un 34% dels propietaris espanyols confessa que es va deixar portar per raonaments emocionals i/o visuals a l'hora de decidir-se pel seu gos o gat. En el cas dels nens, encara que el 98% dels nens assegura tenir clar que els animals no són joguines, un 50% reconeix haver demanat al Pare Noel o als Reis Mags un gos o un gat en algun moment de la seva vida.

Segons Isabel Buil, "que els nostres fills demanin un gos o gat com a regal de Nadal és perfectament normal però no vol dir que hàgim de comprar o adoptar un automàticament, sinó que hem de meditar bé la decisió abans de fer el pas. Probablement, desvincular aquesta decisió d'una època de regals i sorpreses com és el Nadal és una bona manera de deixar l'impuls de banda".

Però per què els nens demanen gossos i gats? Segons la II Anàlisi Científica de la Fundació Affinity, que analitza el vincle entre persones i animals de companyia, per a un de cada dos nens l'animal representa, després dels seus pares, la principal font de suport emocional en situacions de por o tristesa. A més, un 60% dels nens associen els gossos i gats com a companys d'activitats, i per això el 80% dels nens prefereix jugar amb els animals abans que amb videojocs.

Una decisió meditada

Fundació Affinity recomana fer una reflexió abans de decidir-se a compartir la vida amb un gos o gat. Per això és important complir els punts clau següents per assegurar-nos que la relació amb ells serà estable i duradora, i no acabaran abandonats ni en centres d'acolliment:

Compromís. La convivència amb un animal de companyia és a llarg termini i el nostre compromís ha de ser durant tota la vida de l'animal, és a dir, entre 12 anys i 15 anys de mitjana.

Decisió i reflexió. Hem de valorar què suposarà per a nosaltres incorporar un animal en les nostres vides i no deixar-nos portar per un simple impuls inicial sinó que la decisió ha de ser meditada i consensuada entre tots els membres de la família.

Aprenentatge i informació. Abans de començar a viure amb un animal hem de saber i assumir les obligacions i responsabilitats que això suposa. De la mateixa manera, hem de saber quines cures necessitarà i quines seran les seves rutines.

stats