Família

Guia de supervivència per viatjar amb un nadó

Fer un viatge amb una criatura de pocs mesos és més senzill que amb infants més grans

3 min
Un nadó dormint a la cadireta del cotxe

BarcelonaMolts pares recents pensen que viatjar amb un nadó de pocs mesos és més complicat que amb criatures més grans, una opinió que no comparteix la neonatòloga Maria Josa. “Potser ens fa més por perquè són més petits i els veiem més vulnerables”, apunta. Així i tot, afegeix, un nen de fins a sis mesos, sobretot si fa lactància materna, no necessita res més que els seus pares, bolquers i roba. En canvi, quan són més grans, apunta, s'ha d’organitzar el menjar, portar joguines... Un altre avantatge de viatjar amb canalla de mesos per a la doctora és que als grans se’ls ha de "distreure contínuament", mentre que als lactants és "més fàcil" que s’adormin al pit, els puguis dur a la motxilla o romanguin hores adormits al cotxet mentre es visiten indrets.

La infermera pediàtrica Isabel Rubio, que forma equip amb Josa a l’Hospital de Sant Pau, té amb el seu marit el blog milviatges.com, en el qual relata tots els viatges que fa amb els fills. El gran va viatjar per primer cop a Turquia quan tenia un mes i mig i ara, als 15 anys, ja ha estat en una vuitantena de països. La petita, que amb dos mesos va viatjar a Itàlia, als tres anys ja en porta visitats una vintena. Fruit de la seva experiència, Rubio també coincideix com els primers mesos, “sobretot si fa pit”, la logística amb els nadons és més fàcil.

Més planificació i flexibilitat

Si abans de ser pares ens agradava improvisar, cal tenir en compte que ara, amb fills, caldrà ser més previsors. En aquest sentit, Rubio recomana “planificar el viatge al detall”. També cal tenir en compte que probablement trigarem més temps que abans de ser pares a fer les coses. “Cal, doncs, tenir-ho tot planificat i alhora donar-nos més marge de temps”, sintetitza. Dur la targeta sanitària europea si viatgem fora d’Espanya o contractar una assegurança mèdica si marxem fora d’Europa és "innegociable". “Sempre ho hauríem de fer, però amb canalla és inqüestionable”, apunta Rubio.

Sobre si cal introduir algun canvi en la rutina del petit uns dies abans del viatge, tant Josa com Rubio apunten que no és necessari. La primera afirma que alguns pares, entre els quals s’inclou, tendeixen a voler-ho tenir tot sota control, però és "impossible". "Amb el temps he après que voler controlar-ho absolutament tot ens angoixa, i ho encomanem a les criatures", apunta la pediatra. Rubio, al seu torn, ho desaconsella perquè, de vegades, els pares intenten modificar horaris i rutines per anticipar-se i la cosa no surt com esperaven. La infermera revela que els nens s’adapten “molt millor” que els adults als canvis, fins i tot al temut jet lag. “Pot passar que un dia es desperti a les quatre de la matinada i toqui posar-se a jugar, però normalment els dura un dia; l’endemà ja estan tan frescos", apunta.

Les hores de son, les grans aliades

Quan són petits, probablement és més fàcil que les criatures s’adormin al cotxe, per la qual cosa Josa recomana aprofitar les hores de les migdiades per posar-se en marxa. "Cal tenir en compte, però, que hem d’anar fent parades sovint, tant per nosaltres com per ells, que tampoc poden estar-se massa hores seguides en la posició que adopten a la cadireta del cotxe”. En aquest sentit, també recorda que fins als 18 mesos és obligatori que viatgin a contramarxa. “De fet, és recomanable fins als quatre anys”, afegeix.

En cas d’haver de fer vols llargs, Rubio recomana que siguin nocturns. “És molt més fàcil per a tots”, afirma. A més, fins als dos anys –edat en què els infants paguen només les taxes– es pot sol·licitar anticipadament un bressol. A les hores d’enlairar-se i aterrar, Rubio recomana que els nadons que fan pit mamin i que els que fan lactància artificial prenguin biberó (o xumet) per evitar molèsties a les oïdes. Quant a l’edat mínima per viatjar, dependrà del mitjà de transport. Aena, per exemple, demana que els nadons tinguin almenys una setmana de vida. Tot i això, Josa sempre recomana esperar als dos mesos perquè tinguin posades les primeres vacunes. El que la doctora veu molt a consulta són famílies en les quals un pare (o ambdós) són d’un altre país i de seguida volen anar-hi amb la criatura. “Un avió ple de gent i una destinació on les condicions seran diferents en tots els sentits...”, reflexiona. Quan agafem el transport públic no se’ls pot protegir tant. És per això que aconsella que si és una distància relativament curta i es pot és millor agafar el cotxe. "És un mitjà de transport que et permetrà fer un viatge a la carta, fent parades sempre que calgui, etc. De vegades seria més recomanable", apunta.

Precaucions clau

Abans de fer un viatge amb un nadó cal informar el pediatre o la infermera pediàtrica. I fer-ho amb temps. Si és a un país exòtic també caldria contactar amb el Centre d’Atenció al Viatger Internacional. Així i tot, tal com apunta la infermera pediàtrica Isabel Rubio, “si podem evitar destinacions on calgui fer profilaxis de malària o de febre groga o tifoide, millor”. Un cop a lloc, fins als sis mesos l’exposició del nadó al sol hauria de ser nul·la, tot i no ser estiu. La pediatra neonatòloga Maria Josa recorda que, a partir dels sis mesos, “se’ls ha de posar protecció solar física o mineral”. Pel que fa als banys, el mar seria la primera opció, seguida de les aigües clorades. “En països exòtics no és recomanable banyar els nens en aigües dolces”, diu Rubio, com tampoc ho és, si ja fan alimentació complementària, beure aigua corrent (sempre embotella), gel, batuts o gelats artesans. “Tampoc se’ls ha d’oferir verdures, carns o peixos crus, la fruita l’hem de rentar i pelar nosaltres mateixos i ens hem de rentar les mans molt sovint”, afegeix.

Una altra recomanació és dur una petita farmaciola per si hi ha algun imprevist de salut. Aquesta hauria d’incloure un analgèsic i un antitèrmic (paracetamol i ibuprofèn), gases i esparadraps per fer petites cures, clorhexidina per desinfectar, sèrum de rehidratació oral per a casos de diarrees, termòmetre i xeringues per administrar medicació. Això al marge de la medicació habitual dels infants que tinguin una malaltia de base, com poden ser, segons Josa, els inhaladors en cas dels que pateixen asma o els antihistamínics per als que tenen alguna al·lèrgia.

Consells per viatjar amb avió

Vueling aporta una sèrie de consells per ajudar els pares a embarcar-se en l’aventura de volar amb un nadó amb èxit i confiança:

  1. Prioritza els vols d’entre les 11 h i les 16 h. Aquest horari permet que les hores d’espera a l’aeroport coincideixin amb l’hora del dinar i el vol amb la migdiada.
  2. Reserva els seients amb antelació. Els menors de dos anys viatgen a la falda de l’adult però, així i tot, cal fer la reserva. En cas que un adult viatgi amb dos nadons, serà necessari contractar un seient extra.
  3. Factura el cotxet o bressol de viatge. La majoria de companyies aèries permeten facturar gratuïtament un embalum per cada bebè. El recomanable, tanmateix, són les cadires de passeig plegables, amb les quals es pot arribar fins a la porta de l’avió.
  4. No facis cues. A la T1 de l'aeroport Barcelona-El Prat hi ha una porta especial per a famílies per al control de seguretat i la majoria de companyies els donen accés prioritari a l’avió.
  5. La motxilla portanadons, imprescindible. No només durant les estones d'espera, tràmits i cues, sinó també al sortir de l'avió i anar fins a les cintes de les maletes.
  6. Agafeu una mussolina o una manteta, ja que la temperatura dins de l'avió sol baixar i no sempre es pot regular al gust. També és recomanable tenir a mà uns mitjons i un jersei gruixut, especialment en vols de llarga durada.
  7. No oblideu la seva joguina preferida, a més d’altres que puguin distreure’l durant el vol, com plastilina, llibres, material per dibuixar, adhesius... Això sí, assegureu-vos que les joguines no facin soroll per evitar molestar la resta de passatgers.
  8. Alimentació. Si utilitzeu biberó, podreu passar una ampolla d'aigua pel control de seguretat sense restriccions. Si el nadó ja fa complementària, porteu un termo amb verdura o puré i alguna cosa més per picar, com ara bastonets de pa. No hi ha restriccions en el control de seguretat per a aquests productes.



stats