Família 19/12/2019

Demanen una mascota als Reis? Penseu-vos-ho bé!

6 preguntes per saber si és una bona idea regalar un animal de companyia

A.f.
5 min
Demanen una mascota als Reis? Penseu-vos-ho bé!

A Catalunya s’abandonen 4 animals cada hora, 95 animals al dia, cosa que fa gairebé 30.000 animals abandonats a l’any. Aquesta xifra baixaria molt si abans d’adquirir un animal, “els propietaris s’assessoressin amb un veterinari i prenguessin consciència del que comporta tenir una mascota a casa”, destaca la presidenta del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya (CCVC), Cori Escoda. La pèrdua d'interès per l'animal, el seu comportament o la manca de temps i espai suposen gairebé el 30% dels abandonaments que es produeixen cada any.

El CCVC estarà present a la Ciutat dels Somnis de Barcelona i als Parcs de Nadal de Tarragona i Reus per fer difusió educativa sobre el treball del veterinari i la tinença responsable d’animals de companyia. Amb el lema Estimar-lo és cuidar-lo, els veterinaris plantegen tallers didàctics al voltant de la tinença responsable d’animals domèstics i de la importància dels veterinaris.

El Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya també presenta aquests dies un nou exemplar de la col·lecció de contes per a nens i nenes, titulat El Xipi va a la fira d’animals. En aquest lliurament, es vol incidir en la necessitat de tenir les mascotes convenientment vacunades i desparasitades, per evitar contagis.

Una mascota és un bon regal?

Coincidint amb les festes de Nadal, l’època de l’any en què es fan més regals, és bo recordar que hi ha estudis que mostren que més del 80% dels nens han demanat un animal de companyia alguna vegada, ja sigui per Nadal o en algun altre moment. I, de fet, de totes les mascotes que es compren, un 60% seran un regal que els pares fan als fills. I és que els animals de companyia segueixen sent un dels regals estrella del Nadal. Segons indica un estudi elaborat per la Fundació Affinity, el 45% de les famílies espanyoles amb fills d'entre 3 i 13 anys està valorant actualment adoptar o comprar un animal de companyia. D'aquestes, gairebé la meitat (el 43%) té previst fer-ho per Nadal, i majoritàriament en forma de regal per al seu fill/s (71%).

No obstant això, la Fundació alerta que, segons el seu estudi, prop del 60% dels animals de companyia que es regalaran aquest Nadal no són una decisió consensuada per tota la família, sinó que la decisió final ha recaigut únicament en un dels seus membres. A més, el 57% consideren que la responsabilitat principal de cuidar l'animal serà del seu fill/s, en comptes de ser vista com una responsabilitat de tota la família. Amb aquestes dades, la Fundació Affinity vol fer una crida sobre la necessitat de reflexionar abans de prendre la decisió d'incorporar un animal de companyia a l'entorn familiar.

Isabel Buil, directora de la Fundació Affinity, assenyala que "és important recordar que un animal és un ésser viu, no una joguina ni un regal. Si decidim incorporar un gos o gat a la família, pensem que estarà amb nosaltres molt de temps, previsiblement més de 10 anys, per tant, és una decisió vital, que hauria de ser presa de forma meditada i per consens".

Les mascotes aporten felicitat i ajuden a reduir l’estrès. Ara bé, són éssers vius, no són una joguina. I això vol dir que tenen sentiments i unes necessitats que s’han d’atendre. A més de ser una alegria, també són una responsabilitat. “Abans d’adquirir un animal, ens hem d’assessorar amb un expert, ja que cada raça té unes característiques”, destaca la veterinària del CCVC especialitzada en petits animals, Verònica Araunabeña. I afegeix: “També ens hem d’adaptar al caràcter de cada animal, i cal saber-lo educar. Estimar-lo no vol dir conèixer-lo, ni entendre’l ni saber què li convé més”.

Per la seva banda, Antoni Bulbena, catedràtic i director del departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), assegura que "és important transmetre als més petits la responsabilitat que comporta incorporar un animal de companyia a la família. Més encara quan l'animal arriba en forma de regal per a ells. Rebre un regal és una acció passiva: el destinatari no ha tingut cap implicació en la seva obtenció. I això, si parlem d'un animal, comporta riscos com la falta de responsabilitat i compromís. És crucial que el nen s'il·lusioni i aprengui amb l'animal, és una relació que creix i s'enriqueix cada dia entre els dos".

El CCVC recomana també posar consciència i respondre aquestes preguntes abans d'adquirir una mascota:

  1. Volem realment una mascota? Sembla massa evident, però és important plantejar-se seriosament si estem disposats a adquirir la responsabilitat de cuidar un animal de companyia durant tota la seva vida, que pot ser de 14 anys en un gos i de fins a 16 en un gat.
  2. De quant espai disposem per allotjar-la? No és el mateix viure en una casa al camp, amb amplis espais exteriors, que en un a casa amb tan sols un pati tancat, o viure en un pis o apartament en una ciutat. Hi ha races que tenen molta energia i que necessiten sortir a passejar cada dia dues hores. Si no, després apareixen males conductes: gossos que borden tot el dia o que fan malbé el mobiliari.
  3. Ens podem permetre una mascota? Hem de pensar que la nostra mascota tindrà unes necessitats d'alimentació, d’atenció veterinària, d'accessoris i antiparasitaris, etc. Especialment, cal tenir en compte els controls sanitaris periòdics per garantir el seu estat de salut i el de la família.
  4. Amb qui viurà aquesta mascota? S’ha de tenir en compte si hi ha criatures a casa, o n’hi haurà en un futur pròxim, o si la mascota conviurà amb altres animals que ja són a la casa. D’altra banda, és molt important que tots els membres de la família estiguin d’acord amb aquesta adquisició, ja que portarà molta dedicació i tothom s’hi ha de comprometre.
  5. Quin és el nostre estat de salut per a atendre-la i cuidar-la? Si es tracta d’una persona gran, o d’algú que té poca mobilitat, caldrà estudiar les necessitats de cada mascota per veure si es poden assolir.
  6. Tenim temps i dedicació suficient? Moltes vegades, justament, el que ens falta és temps. Temps per alimentar-les, per jugar amb elles, per netejar-les, per treure-les a passejar... Per tot plegat, si no tens temps per atendre una mascota correctament i estàs convençut que vols un gos, recordem que les protectores busquen passejadors.

Consells per a la tinença responsable

Per tot això, la Fundació Affinity ofereix una sèrie de consells per conscienciar de la tinença responsable especialment en aquestes dates:

  • Compromís. És important tenir en compte que la convivència amb un animal de companyia serà duradora. La vida mitjana d'un gos és de 12 anys i la d'un gat de 15.
  • Decisió i reflexió: Davant d'una decisió tan important s'ha de mantenir una actitud serena i no deixar-se portar per un impuls emocional. Cal valorar tots els aspectes que comportarà incorporar un nou membre a la família.
  • Aprenentatge i informació: Prendre consciència de les necessitats que té l'animal i les expectatives que tenim nosaltres. Cal informar-se de què necessitarà (cures, afecte, activitat...) i entendre les obligacions que s'adquiriran.
  • Adopció abans que compra: Tots mereixem una segona oportunitat. Abans de comprar, valora visitar un refugi d'animals i donar-li una nova vida a un gos o gat que ho necessitin.
stats