Què hi ha per menjar?

Cinc idees de terror per cuinar plegats per Tots Sants

Aranyes, dits, ratpenats, fantasmes i monstres, personatges emblemàtics per menjar-se’ls a queixalades

Joana Costa
3 min
Dits de bruixa per Tot Sants.

BarcelonaLa tardor s'endinsa en les seves jornades més fosques i fredes i abraça aquesta setmana entrant la celebració de Tots Sants, festa nostrada dels morts no exempta de vestigis de la celebració internacional de Halloween. La festa de Tots Sants és tradicionalment també un homenatge a l'inici de la foscor in crescendo, un descens en la il·luminació que es considera màgic en assenyalar la connexió entre el món dels vius i el dels morts. Aquest relat no està gaire allunyat de la tradició nord-americana que, com la catalana, prové dels celtes. Si bé la tradició a casa nostra és un homenatge als avantpassats, la seva singularitat és que va acompanyada de molta teca, especialment de panellets i castanyes, i són dies de cuina, també amb infants, i no de llaminadures i caramels com passa a l'altra banda de l'Atlàntic. Per animar aquesta festa i deixar de banda l'abundant sucre de les llaminadures, és una gran idea jugar amb les criatures a elaborar divertides i terrorífiques propostes que, a més de fer-los riure, els ompliran d'energia.

1.
Pomes aranya
Poma aranya.

Un dels éssers més temuts al voltant de la mort són les aranyes, i la seva degustació pot ser alhora espantosa i divertida. Una idea molt original i senzilla de fer són les pomes aranya. Només s'ha de tallar una poma en trossos longitudinals, banyar-los en xocolata per a postres i afegir-hi, com a potes, bastonets de pa als laterals o pretzels quan aquesta és encara calenta. Al centre, s'hi poden posar ulls de sucre comestibles que venen en qualsevol establiment, també en línia, o elaborar-los directament amb glaça reial (que es pot fer a casa amb clara d'ou i sucre glacé). La pupil·la es pot fer amb una mica de colorant negre estampat amb un bastonet de sushi.

2.
Dits de bruixa
Dits de bruixa.

Els dits també són un element icònic dels morts i són molts els que assagen receptes amb aquesta part del cos humà. Una idea molt original i divertida per fer amb la canalla són els dits de bruixa a base de pa de formatge amb forma allargada. Per fer el pa cal barrejar mig quilo de farina, 15 grams de sucre, 10 grams de llevat sec i 10 grams de sal. S'hi afegeixen 220 mil·lilitres de llet a temperatura ambient i un ou, i després de treballar uns deu minuts la massa cal posar-hi 75 grams de mantega a temperatura ambient. Cal tornar a treballar uns deu minuts més la massa i afegir-hi 20 grams de formatge cheddar semicurat ratllat abans de deixar-ho reposar una hora. Es formen els dits allargats (es poden marcar els artells amb una forquilla), es pinten els dits amb un ou batut i es rematen en un extrem amb unes ungles a base d'ametlles crues sense pelar. Després es couen els dits al forn durant uns 30 minuts a 180 graus.

3.
Galetes de ratpenat
Galetes de ratpenat.

Els ratpenats són els animals voladors més terrorífics de tots, amb permís dels misteriosos mussols. Aquests lletgíssims mamífers, acusats també de propagar la pandèmia, són molt i molt fàcils de fer. Només cal comprar un paquet de les icòniques galetes Oreo o les seves variants en marca blanca i sobre una galeta sencera afegir-hi la tapa d'una altra partida en dues meitats a manera d'ales. Pel que fa als ulls, també es poden comprar fets o simplement elaborar-los amb la base de glaça reial.

4.
Fantasma de maduixa
Fantasmes de maduixa.

No és temporada de maduixes, però aquestes són molt versàtils a l'hora de cuinar receptes de Tots Sants per la seva forma de petits fantasmes i les seves fulles en forma de cabells verds. Paga la pena buscar-ne, perquè una idea a base de maduixes amb molt bons resultats és cobrir-les de xocolata blanca de rebosteria a l'extrem i posar-hi uns ulls. Només s'ha d'escalfar la xocolata (la quantitat dependrà del volum de maduixes que es vulguin preparar) i desfer-la per poder-hi sucar les maduixes fins a la meitat. En calent, cal afegir-hi els ulls de glaça reial o comprats. Cal deixar-ho refredar a la nevera abans de tenir petits fantasmes dolços.

5.
Ou ferrat fantasma
Ou fregit fantasma.

Tornant al terreny salat, hi ha una recepta superfàcil de fer que consisteix a aprofitar el color blanquinós de la clara de l'ou per fregir fantasmes en sèrie per a la canalla de casa. Només s'ha de fregir un ou procurant que la forma quedi al màxim possible com un globus. Els ulls i la boca poden ser uns punts de vinagre de Mòdena un cop s'ha tret l'ou de la paella o boletes de pebre negre que cal retirar abans de menjar. Els braços poden ser dues tires d'una altra clara d'ou tallades en forma allargada. Com a decoració addicional, es poden tallar pastanagues longitudinalment en dues parts, fer-hi talls intermedis sense arribar al final i enroscar-les com si fossin petites carabasses.

stats