Transformació digital en l'educació
mSchools proposa incorporar el lideratge i la transformació digital a les escoles
mSchools, programa educatiu impulsat per Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i GSMA, ha celebrat recentment la jornada 'Changing Education Together' (CET). El seminari, organitzat en el marc de GSMA Mobile World Congress, va proposar una reflexió sobre la importància de la transformació digital en l'educació. En el context d'aquesta jornada es van lliurar els Mobile Learning Awards (MLA), els premis que destaquen els projectes més innovadors de docents i escoles catalanes a través de l'ús de la tecnologia mòbil en l'educació. 'Changing Education Together', que aquest any ha arribat a la seva quarta edició, va reunir més de 500 assistents i professionals del sector educatiu: directors de centres escolars, representants del sector de l'educació i responsables de polítiques educatives, entre d'altres.
Pel que fa als Mobile Learning Awards (MLA), que arribaven a la seva sisena edició, van reconèixer projectes innovadors en dues modalitats: millors e
Els projectes premiats en la categoria de millors experiències i propostes a l'aula van ser:
- Primer premi en la categoria de millors experiències i propostes a l'aula:Projecte: 'Instal·lacions elèctriques; dels plànols en 2D a la realitat virtual'. Es tracta d'un treball que introdueix la realitat virtual a la presentació d'instal·lacions elèctriques i electròniques. Institut Comte de Rius de Tarragona. Professora: Núria Ferré.
- Segon premi en la categoria de millors experiències i propostes a l'aula: Projecte: 'STEAM, design thinking, videojocs i Impressió 3D a l'aula? Yes, We can'. Se centra a crear un videojoc que ajudi a conscienciar de la necessitat de reciclar l'oli de cuina. Institut Frederic Martí I Escola Carrilet de Palafrugell. Professors: David Llamas i Domènec Rusca.
- Tercer premi en la categoria de millors experiències i propostes a l'aula:Projecte: 'Gamifiquem l'aula a primària! L'Antiga Grècia: El viatge a Emporion'. Proposta feta per alumnes del cicle superior de primària que integra elements del patrimoni històric i artístic d'Empúria Brava mitjançant gamificació. Escola Vila de Palamós. Professores: Mercè Vilà i Roser Espelt.
- Menció especial per a l'experiència d'aula més inclusiva en la categoria de millors experiències i propostes a l'aula:Projecte 'Natusfera Biodiversity Congress', de l'àmbit cientificotecnològic, dirigit a alumnes de 1r ESO. Institut Salas i Xandri de Sant Quirze del Vallès. Professors: Jaume Feliu i Laia Palou.
En la modalitat d'escoles innovadores en l'aplicació de tecnologies digitals, les premiades han sigut:
- Escola Mossèn Albert Vives, de la Seu d'Urgell.
- Institut Badalona VII.
- Escola Puig de les Cadiretes, de Llagostera.
A més, l'AMPA CEIP Drassanes de Barcelona també ha sigut reconeguda pel projecte 'Cap al DrassanesLab: Tecnologia i coneixement contra l'escletxa digital', creat amb l'objectiu de reduir les desigualtats a l'accés a les noves tecnologies.
mSchools ha premiat els guanyadors amb dos cursos a l'European Schoolnet de Brussel·les. El primer, centrat en l'aplicació de noves formes d'ensenyar amb l'ús de recursos tecnològics, i el segon, en la innovació i la transformació digital dels centres educatius. En aquesta edició el premi de l'AMPA ha sigut patrocinat per l'empresa Ro-botica, que ha lliurat al guanyador un xec per valor de 2.000 € per a materials de tecnologia educativa, així com el compromís de construir un projecte educatiu a mida per a l'AMPA guanyadora i ajudar en el desplegament del projecte.