Escola 03/09/2021

"Tornem a l’escola!", una eina de suport per unes escoles obertes, segures i connectades

La Diputació de Barcelona impulsa i millora un espai digital amb recursos informatius per als ajuntaments i els professionals vinculats al món de l’educació

ARA
3 min
El web 'Tornem a l'escola!' ofereix recursos informatius per a escoles i famílies.

A l’inici del nou curs escolar, la Diputació de Barcelona torna a posar a disposició dels ajuntaments i els centres educatius el dispositiu Tornem a l’escola! per tal de garantir no només escoles obertes i segures, sinó també escoles connectades amb tota la comunitat educativa i el seu entorn. 

Per al diputat d’Educació, Esports i Joventut, Alfredo Vega, Tornem a l’escola! segueix sent una eina amb plena vigència i utilitat per al curs que ara comença. “El món educatiu i la societat en general hem d’entendre que les vacunes són el nostre gran aliat per combatre el covid-19 però que el virus seguirà sent-hi present, i volem que el seu impacte en l’educació sigui el mínim”.

El mes de setembre del 2020, la Diputació de Barcelona va crear el dispositiu Tornem a l’escola! com un espai digital amb recursos informatius i com un canal de contacte amb els professionals de l’educació per resoldre dubtes relacionats amb l’obertura dels centres educatius i la gestió dels espais i les activitats en temps de pandèmia. S’iniciava aleshores un període d’incertesa amb el repte de mantenir les escoles obertes i segures, un repte fonamentat en l’experiència del confinament i amb la constatació que aquest havia afectat especialment l’alumnat més vulnerable, afeblint el seu vincle amb el mateix procés educatiu i posant en risc el seu èxit en aquest àmbit vital. La comunitat educativa va superar aquesta prova amb escreix. Va iniciar un procés de recuperació amb la voluntat de no deixar ningú enrere que ha comptat amb la col·laboració dels professionals de l’educació, de l’alumnat, de les famílies i de les administracions públiques, entre les quals cal destacar l’esforç que ha fet el conjunt de l’administració local. 

Un dispositiu per als ajuntaments i per a les escoles de la província de Barcelona 

Prop de 2.000 usuaris s’han connectat fins ara a la web Tornem a l’escola! i s’han fet més de 4.000 consultes durant el curs 2020-21. Els usuaris s’hi han connectat majoritàriament des de la província de Barcelona, però hi ha hagut un nombre significatiu de consultes procedents d’altres províncies. Ara toca emprendre un nou curs en convivència amb la pandèmia pel covid-19. Un nou curs amb condicionants i reptes nous en el qual, tot i avançar progressivament cap a la normalitat, encara hi ha força elements d’incertesa que fan necessari disposar d’espais de consulta i suport com aquest. 

Per aquesta raó, la Diputació de Barcelona ha decidit tornar a posar a disposició dels ajuntaments i dels centres educatius una nova edició, actualitzada, amb la voluntat de continuar atenent dubtes i proporcionar informació i recursos per acompanyar els centres en la presa de decisions del dia a dia. Perquè si el curs passat es va aconseguir entre totes i tots mantenir les escoles obertes, aquest curs l’objectiu és facilitar que les escoles romanguin, a més, connectades amb les famílies, els agents educatius, les entitats i els recursos comunitaris de l’entorn.  

L'objectiu és que famílies i escoles encarin el nou curs amb seguretat.

És per això que enguany el dispositiu incorpora més àmbits de treball i de consulta, adreçats a la participació de les famílies en els centres educatius i la connexió dels centres amb les entitats i els recursos comunitaris de l’entorn més pròxim.  Aquests continguts se sumen als que tenen per objectiu acompanyar els ens locals en el manteniment i gestió dels espais educatius, en l’ús d’espais municipals i comunitaris per a activitats educatives, en l’organització d’activitats extraescolars i en els serveis de menjador i acollida, així com en la lluita contra l’absentisme escolar i l’acompanyament educatiu a les famílies. 

Un servei d’atenció telefònica i un recull de consultes en línia complementen aquests recursos, que volen dotar d’instruments el món local per contribuir a una major equitat en l’accés a les oportunitats educatives i a l’èxit educatiu per a tothom. “Perquè no ens resignem a una educació de circumstàncies —diu el diputat Alfredo Vega—. Volem una educació plena i de qualitat i incorporar les famílies, les entitats i tots aquells agents educatius presents i actius del nostre territori a aquesta nova realitat educativa que comporta la pandèmia”. 

Més informació a: https://www.diba.cat/web/tornada-escola

Per una educació inclusiva i de qualitat

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon, especialment, a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4: “Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 i formen part de l’Agenda Global per al 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

stats