Criatures  /  Escola 28/04/2020

Recursos educatius a l'abast de tothom

La Diputació de Barcelona comparteix recursos online en educació, joventut i esports

A.f.
4 min
Recursos online en educació, joventut i esports per fer front al confinament

La Diputació de Barcelona ha decidit posar a disposició de la ciutadania recursos en xarxa en educació, joventut i esports per fer front al confinament. A través de les xarxes socials de l'Àrea, el Facebook d'Educació i Esports i els twitters d'Educació i Joventut, ofereix diàriament material i recursos per al conjunt de la ciutadania, i molt especialment per a infants i joves, famílies i gent gran: càpsules d'activitat fisicoesportiva dinamitzades per monitors especialistes, adreçades a la gent gran per practicar als seus domicilis, i recursos per a professionals, joves i famílies per transmetre la necessitat de ser responsables per prevenir la difusió del covid-19, activitats per realitzar a casa, de manera presencial i virtual, per a adolescents i joves, estratègies per mantenir una bona convivència en temps de confinament amb adolescents i joves, idees per a adults sobre com sobreviure al confinament amb adolescents, entre d'altres propostes.

A més a més, entre els recursos que es posen a disposició de la ciutadania hi podem trobar:

El Blog de l'educació local,El Blog de l'educació local, un espai de difusió, anàlisi i reflexió sobre el món de l'educació local amb entrevistes, articles i reportatges d'interès per al conjunt de la ciutadania. Es publica dins del Diari de l'Educació.

Banc d'experiències educatives: si el que es vol és conèixer pràctiques educatives transformadores, aquest espai recull 32 experiències de 18 municipis que permeten conèixer propostes educatives locals relaciones amb l'equitat, l'educació 360, l'orientació i les transicions educatives, i l'educació artística, entre d'altres.

Recursos d'autoaprenentatge per a personal docent d'escoles municipals: materials i recursos per al treball a l'aula, el càlcul del cost d'escoles bressol municipals i eines i estratègies per als orientadors i professionals municipals que s'inicien en les tasques d'acompanyament i suport als joves en la tria durant els períodes de transicions educatives.

Ofereixen diferents materials i recursos destinats al vostre autoaprenentatge

Guies de política educativa local: són materials breus de consulta sobre l'aplicació de les polítiques educatives a l'àmbit municipal, que presenten els continguts a través de destacats, gràfics i esquemes que en faciliten la lectura. N'hi ha sobre la planificació educativa de l'equitat, sobre els mecanismes compensatoris per garantir l'accés a l'educació com la tarifació social, les estratègies municipals contra l'abandonament escolar prematur o la gestió del servei públic municipal d'escoles bressol.

Entrevistes a formadores i formadors dels cursos que s'ofereixen des d'Educació i que poden ser d'interès no només per als docents, sinó també per al conjunt de la ciutadania. S'hi poden llegir, entre moltes d'altres, entrevistes a la psicòloga i psicopedagoga Clara Puigventós, que forma part de l'equip de cinc formadores del programa de direcció d'escoles bressol municipals; a les mestres expertes en educació especial Anna Parera i Mercè Capell; a Jaume Blasco, consultor i analista especialitzat en avaluació de polítiques públiques; i a la mestra d'educació infantil Marta Martínez, membre del consell de redacció de la revista Infància de Rosa Sensat i docent del curs Infants, educadores i famílies. Per conèixer la importància que té l'orientació per al desenvolupament de trajectòries educatives exitoses, s'ofereixen a la web d'Educació infografies, eines per a l'acompanyament en la tria de l'itinerari educatiu, vídeos del programa La Maleta de les Famílies, i també de l'exposició Transitar.

Un dels recursos són els vídeos del programa 'La maleta de les famílies'

Mirades d'educació, una llista al canal de YouTube d'Educació amb vídeos que permeten aprofundir en temes com l'educació a temps complet, què aprèn el cervell de 0 a 3 anys explicat pel neurocientífic David Bueno, o les estratègies locals contra l'abandonament escolar prematur.

Destil·lats d'educació, càpsules breus en format digital que sintetitzen coneixements tant d'accions formatives com de ponències de jornades i fòrums organitzats per la Gerència d'Educació. S'hi poden trobar, entre molts altres, temes sobre l'àmbit artístic a les escoles bressol d'educació especial municipals, la pedagogia de l'observació i l'escolta a l'escola bressol, els reptes per a l'educació inclusiva, o l'absentisme i l'abandonament escolar, eines i estratègies per a la seva prevenció i reducció.

Programa de televisió Famílies i escola, que durant 10 temporades i a través de Canal Terrassa, la Xarxa de Comunicació Local i la FAPAES va apropar setmanalment a la ciutadania la tasca educativa de les escoles i les famílies. En aquests moments, des del twitter d'Educació es pot veure diàriament una tria de programes.

També ofereixen l'opció de veure els programes de 'Famílies i escola'

L'objectiu de la Diputació de Barcelona és seguir responent a les necessitats i consultes del món local i posar a l'abast de tothom aquells recursos que puguin ser d'utilitat, en aquests moments, i en un futur immediat.

stats