La posta de sol

¿Sabies que hi ha persones que viatgen a determinats llocs només per veure com s’hi pon el sol? Molta gent coincideix a dir que aquest és el moment més bonic del dia, i nosaltres hi estem d’acord. I, a més, tenim la sort que en podem gaudir 365 vegades l’any!

Cristina Serret Alonso
i Cristina Serret Alonso

On se’n va el Sol quan es pon?

Des de la Terra veiem moure’s el Sol pel cel perquè el nostre planeta fa un moviment de rotació, girant sobre ell mateix. Per això, cada 24 hores veiem el Sol desaparèixer a l’horitzó durant el capvespre i com torna a sortir a l’albada per completar un nou recorregut pel cel. En tot aquest trajecte el Sol no desapareix, només deixem de veure’l. Quan a Europa ja no és visible, al continent americà encara brilla al cel.

Cargando
No hay anuncios

Per què la posta de sol és de color vermell?

Per efecte de la llum. La llum del Sol és blanca i conté tots els colors de l’arc de Sant Martí, com el blau (per això veiem el cel d’aquest color durant el dia). Quan el Sol es pon, aquesta llum blava no és capaç de travessar les capes de l’atmosfera i és rebotada i expulsada. Llavors, només ens arriba la llum vermellosa. El vermell de la posta de sol és més accentuat quan arriba a la part final, però pot variar segons les condicions atmosfèriques. Per exemple, en funció de si hi ha més o menys núvols.

Cargando
No hay anuncios

Per què el Sol no es pon sempre a la mateixa hora?

Això és perquè l’eix sobre el qual gira la Terra està lleugerament inclinat, sumat al fet que el nostre planeta fa un moviment de translació al voltant del Sol. La combinació d’aquests dos efectes fa que el Sol es pongui a diferents hores segons l’època de l’any. Sempre surt per l’horitzó est i es pon per l’horitzó oest, però el punt exacte on ho fa també va variant lleugerament.

Cargando
No hay anuncios

Vols passar una bona estona?

Clica aquí! Passatemps

Cargando
No hay anuncios

A Catalunya, on es pot contemplar l’última posta de sol del dia?

A les terres de Ponent. És a dir, a les comarques de Lleida. Allà tenen uns segons més de sol que a la Costa Brava, per exemple. En canvi, és justament allà, a l’Empordà, i més concretament al cap de Creus, on es pot contemplar el primer raig de sol del dia de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Què és el raig verd?

És un efecte que passa algunes vegades al pondre’s el sol abans de desaparèixer per l’horitzó, o just abans de sortir. Consisteix en un flaix de llum verda que dura unes dècimes de segon. El far de Barbaria, a Formentera, és un lloc que s’ha fet popular per a l’observació d’aquest fenomen sobre el mar Mediterrani.

Cargando
No hay anuncios

Vocabulary

Earth: Terra

Cargando
No hay anuncios

Sunrise: sortida de sol

Sunset: posta de sol

Cargando
No hay anuncios

Brighter: més brillant

Rainstorm: tempesta

Amb la col·laboració d’Aleix Roig, guia astronòmic i divulgador científic del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades