Els 'passwords'
Oi que mai deixaries les claus de casa al pany? Qualsevol podria entrar i remenar les teves coses! Doncs les contrasenyes són com les claus de casa: han de ser prou segures perquè ningú altre les pugui fer servir. Avui t’expliquem com aconseguir-ho.
Xifres i lletres combinades
Les contrasenyes han de ser fortes. Això vol dir que han de tenir com a mínim 8 caràcters, i combinar números i lletres.
Tan variades com puguis
Els passwords també han de ser únics. Fer servir la mateixa contrasenya per al correu electrònic, les xarxes socials i la consola és un error, perquè si algú la descobreix tindrà accés a tot d’una sola tirada.
Contrasenyes febles
Hi ha contrasenyes que són fàcils de recordar, però acostumen a ser massa febles: qualsevol les pot endevinar. Per exemple, els nombres consecutius (12345678), les dates assenyalades, o fins i tot la mateixa paraula password.
Trucs per establir contrasenyes
Les contrasenyes fortes poden ser difícils de memoritzar, però hi ha alguns trucs senzills que et poden ajudar. Per exemple, pensar en el títol d’una cançó o una pel·lícula que t’agradi molt i canviar les vocals per números: Days of our lives, de Stay Homas, seria D1ys4f45rl3v2s (la clau és a: 1; e: 2; i: 3; o: 4; u: 5).
No les apuntis!
Si et fa por no recordar els passwords, fes servir un gestor de contrasenyes. Aquests programes ens les guarden amb una clau d’accés que només podem saber nosaltres.
I les preguntes de seguretat?
Hi ha llocs web que estableixen preguntes de seguretat per si oblidem la contrasenya. Són qüestions simples, i per això algú que ens conegui molt bé o revisi les nostres xarxes socials les podria endevinar fàcilment. Un truc per protegir-nos és respondre’n alguna amb una mentida.
- Fingerprint: empremta dactilar
- Face: cara
- Way: manera
- Parents: els pares