La llei de la gravetat

Se sol explicar que el físic i matemàtic anglès Isaac Newton va formular la llei de la gravetat després que li caigués una poma al cap quan estava assegut a l’ombra d’un pomer. No sabem si això és cert, però el que és segur és que Newton va ser el primer a formular una llei que explica per què quan fas un salt sempre tornes a terra

Què és?

La llei de la gravitació universal, o llei de la gravetat, és un principi físic que constata que dues masses sempre s’atrauen entre si. Diem que és universal perquè es pot aplicar a tots els cossos de l’Univers que tenen massa. Per exemple, la Terra, una pilota de futbol, una puça o el planeta Júpiter. La llum, el so, la calor, en canvi, no tenen massa i, per tant, no estan sotmesos a la llei de la gravetat.

Cargando
No hay anuncios

Què diu?

La llei de la gravetat diu que quan es troben dues masses sempre hi ha una atracció entre elles. La primera (per exemple, la Terra des de el seu centre) atrau la segona (per exemple, el teu cos), i a la inversa. És per això que si saltes sempre tornes a tocar de peus a terra, i també és per això que la Lluna orbita al volant de la Terra: són dues masses que s’atrauen.

Cargando
No hay anuncios

Qui la va postular?

Un físic, matemàtic i astrònom anglès del segle XVII anomenat Isaac Newton. Ell va interpretar les dades que havia recollit un altre gran físic anterior, Galileu, que havia observat, mitjançant un telescopi dissenyat per ell mateix, el moviment dels planetes al voltant del Sol. Newton va revisar les llibretes de Galileu, les va estudiar i va ser capaç de predir les trajectòries dels planetes amb una expressió matemàtica: la de la llei de la gravitació universal.

Cargando
No hay anuncios

La intensitat de la gravetat és igual a tot arreu?

No, perquè la gravetat depèn de la distància entre les masses. Com més gran sigui aquesta distància, més petita serà la gravetat. És el que passa, per exemple, a l’Estació Espacial Internacional, que orbita al voltant de la Terra. Com que està allunyada del planeta (hi ha una distància molt gran), hi ha menys gravetat. Per això els cosmonautes que hi treballen sembla que flotin, encara que ells no canvien la seva massa.

Cargando
No hay anuncios

Com és la intensitat de la gravetat a la Lluna?

Bastant diferent de la nostra, perquè la magnitud de les masses també influeix en la intensitat de la gravetat: com majors siguin les masses, més gravitació hi haurà. I com que la Lluna és més petita que la Terra (té menys massa), allà la intensitat de la gravetat és menor.

Cargando
No hay anuncios

Existeix la gravetat terrestre 0?

Sí, encara que a la Terra no la podem experimentar. Per trobar-la, ens hauríem d’allunyar molt, moltíssim, del centre de la Terra, espai enllà.

Cargando
No hay anuncios
Vocabulary

  • Deep: profund
  • Thinker: pensador
  • To know: saber
  • Drop: gota

Amb la col·laboració de Francesc Díaz, catedràtic de física aplicada de la URV i vicerector de recerca de la mateixa universitat