Els gustos
Per què hi ha aliments que ens agraden molt i n’hi ha que ens fan angúnia? La resposta s’amaga a la llengua, on tenim uns detectors que capten el gust del que mengem i envien la informació al nostre ordinador central, el cervell. Avui t’expliquem com funciona aquest mecanisme tan precís que s’activa cada vegada que mengem
4 + 1
Els humans tenim la capacitat de percebre amb molta claredat quatre gustos diferents: dolç, salat, amarg i àcid. A aquests, no fa gaire se n’hi ha afegit un altre, el cinquè. Es diu umami, una paraula japonesa que significa gust deliciós. L’umami el trobem per exemple en el pernil salat.
Uns detectors ensalivats
L’òrgan del gust és la llengua. Aquest múscul ensalivat fa d’antena receptora dels gustos gràcies a les papil·les gustatives, una mena de granets que tenim escampats per tota la superfície.
El mapa dels gustos
Tot i que la llengua és plena de papil·les gustatives, cada gust es concentra sobretot en un lloc. Així, el dolç el notem amb la punta de la llengua. El salat, amb els laterals més pròxims a les dents, mentre que l’àcid és als laterals interiors. L’amarg és a la banda oposada del dolç, i l’umami, a la zona central.
Que bo!
Ingerim els aliments per la boca, però és el cervell el que determina si ens agraden o no, gràcies a la informació que li envien les papil·les gustatives. El cervell fa que si un aliment té un gust agradable, sentim plaer. I, en cas contrari, fàstic.
Tapa’t el nas
¿Oi que quan estàs molt refredat notes menys els gustos? El nas té un paper important a l’hora de detectar-los. És per això que, si te’l tapes, no notes el gust tan amargant d’aquell xarop que et donen els pares.
Menjar amb els cinc sentits
L’aspecte que té el menjar, el tacte, l’olor o fins i tot el soroll que fa quan el masteguem, també fan que els aliments ens agradin més o menys. Tota aquesta informació se suma a la del gust, i el cervell n’extreu el seu veredicte.
Vocabulary
Older: més gran (d’edat)
Taste buds: papil·les gustatives
Younger: més jove
Fifth: cinquè
Taste: gust
Tongue: llengua